9 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 918 persoane testate pozitiv. Bilanțul a trecut de 60 000 de cazuri

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Peste 18 mii pacienți, infectați cu noul tip de virus, au fost monitorizați online, fiind tratați la domiciliu

  • Primăria municipiului Chișinău informează că peste 18 mii de chișinăuieni infectați cu COVID-19, formă ușoară, aflați în tratament la domiciliu, în autoizolare sau carantină, au fost monitorizați online (de la distanță) de către medicii de familie, pe baza platformei CRM JIRA Software. Proiectul este implementat de APL Chișinău, începând din 29 aprilie 2020, în toate instituțiile din subordinea asociațiilor medicale teritoriale din capitală și are drept scop eficientizarea procesului de monitorizare de către medicii de familie a pacienților infectați cu coronavirus, cu forme ușoare a infecției. „JIRA Software este un produs conceput pentru gestionarea eficientă și simplificată a datelor printr-un sistem de acces rapid și urmărire în timp real a sarcinilor prin fluxuri personalizate utilizând telefoanele mobile de către pacienți. Aceasta permite centralizarea datelor pe fiecare sector, cu evidența listelor pacienților și actualizarea/totalizarea instantaneu a datelor”, se aratăîntr-un comunicat al Primăriei.

Premierul: Guvernul va aloca bani pentru procurarea a 3 milioane de măști, care vor fi înmânate fiecărui alegător

  • Ion Chicu l-a informat pe șeful oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Igor Pocanevici, că la următoarea ședință de guvern va fi aprobată decizia de alocare a resurselor financiare pentru procurarea a 3 milioane de măști de protecție, care vor fi înmânate fiecărui alegător, participant la scrutinul electoral din 1 noiembrie și 15 noiembrie (dacă va fi necesar). „Această măsură va fi asigurată de guvern pentru a spori gradul de protecție epidemiologică a cetățenilor, dar și pentru a contribui la asigurarea unei prezențe sporite la scrutin. Eventualitatea desfășurării repetate a turului 1 al alegerilor prezidențiale pe motiv de prezență sub pragul stabilit de lege  de o treime din alegători, constituie un motiv serios de îngrijorare pentru Guvern și poate avea consecințe economice, sociale, dar și epidemiologice, grave”, se arată în comunicatul Executivului.

Încă 5 000 de flacoane de Remdesivir vor ajunge în Republica Moldova, anunță AMDM

  • Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat importul a încă 5 000 de flacoane de Remdesivir, acesta fiind primul medicament autorizat în SUA și UE pentru tratamentul COVID-19.O dispoziție în acest sens a fost semnată astăzi de directorul instituției Eremei Priseajniuc. Acest lot de Remdesivir, cu denumirea comercială Desrem, produs de compania farmaceutică Mylan, Olanda, va fi importat de Tetis International CO SRL și este programat să ajungă la Chișinău în perioada imediat următoare. În Republica Moldova, preparatul Remdesivir este prevăzut în Protocolul clinic național provizoriu “Infecția cu coronavirus de tip nou”, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS COV-2. Reamintim că, anterior, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat importul în premieră a circa 2 000 flacoane de Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor.

Ministra Sănătății despre cazuri  suspecte de reinfectre: Am avut și noi două cazuri

  • În Republica Moldova sunt două cazuri suspecte de reinfectare cu COVID-1, iar acestea au fost referite pentru a fi examinate de către specialiștii de la Copenhaga. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu la postul tv N4.  „Am avut și noi două cazuri care le-am referit pentru a fi examinate la Copenhaga. Noi nu putem să ne expunem acum dacă sunt sau nu confirmate. Sunt specialiști de talie mondială care trebuie să se expună dacă este aceeași tulpină, sau este diferită… De aceea, eu aș fi foarte atentă atunci când vorbim de imunitate colectivă și că toți trebuie să trecem prin infecția asta. Cel mai bine e să fim sănătoși și să ne protejăm”, a spus Dumbrăveanu.


Chișinău: Numărul paturilor destinate pacienților cu COVID-19 va fi majorat

  • Primăria Chișinău a anunțat că va fi sporită capacitatea de spitalizare a pacienților infectați cu noul tip de coronavirus, în cadrul instituțiilor medicale. Astfel, la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” vor fi activate suplimentar 110 paturi dintre care 6 paturi de terapie intensivă. Internările se vor efectua în blocul A – bloc vechi de maternitate, începând cu data de 9 octombrie 2020. Totodată, la Centrul COVID-19 Chișinău de la MoldExpo, aflat în gestiunea Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime”, au loc amenajări pentru desfășurarea, la prima necesitate, a 200 de paturi de staționar, inclusiv 20 de paturi de terapie intensivă. „Începând cu ziua de astăzi, în spitalele strategice din mun. Chișinău se vor regăsi 1037 de paturi, dintre care 870 pentru adulți și 203 pentru copii”, a precizat municipalitatea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.