Năstase cere guvernului să recurgă imediat la desfacerea parteneriatului public-privat în cadrul concesionării întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto”

nastaseauto

„Platforma DA împărtășește în mare parte revolta companiilor de transport, reprezentanții cărora au ieșit recent la un protest împotriva multiplelor abuzuri ale întreprinderii «Gările și Stațiile Auto», abuzuri în privința cărora asociațiile de profil au avertizat nu numai o dată autoritățile statale de resort în ultimele șase luni și care au fost confirmate și de Agenția Națională de Transport Auto (ANTA)”, spune Andrei Năstase.

„Pe 13 februarie, Parlamentul RM a adoptat Hotărârea nr. 14 privind raportul comisiei de anchetă, conduse de Igor Munteanu, privind modul de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice începând cu anul 2013, care conținea evaluarea modului de pregătire și desfășurare a parteneriatului public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. «Gările și Stațiile Auto». Acest raport a indicat multiple încălcări de procedură și de fond în procesul concesionării gărilor și stațiilor auto.

În concluzie, Comisia de anchetă a solicitat guvernului să oblige Agenția Proprietății Publice să elaboreze și să prezinte raportul de monitorizare a parteneriatului public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. «Gările și Stațiile Auto» și să demareze procedurile de reziliere a contractului în cazul în care Comisia de monitorizare constată lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție.

Mai mult decât atât, comisia a cerut ca Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie să investigheze acțiunile și inacțiunile guvernului, ale Ministerului Economiei și Infrastructurii, ale Agenției Proprietății Publice, ale administratorului Î.S. «Gările și Stațiile Auto» și ale Comisiei de selectare a partenerului privat pentru a da o calificare procesuală faptelor identificate în cadrul investigației parteneriatului public-privat de modernizare a Î.S. «Gările și Stațiile Auto».

În termen de până la șase luni de la data adoptării hotărâri, guvernul, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție urmau să raporteze parlamentului cu privire la executarea recomandărilor Comisiei de anchetă.

Însă, în urma anumitor tranzacții dubioase, proprietar al companiei care concesionează toate gările și stațiile auto a devenit domnul Vâlcu, persoană apropiată grupării Nichiforciuc-Andronache-Vasile Botnari, cu toții actualmente parteneri politici ai lui Igor Dodon, care asigură majoritatea șubredă din parlament. Iată de ce guvernul Chicu, subordonat plenar președintelui, ignoră hotărârea nr. 14 a parlamentului și nu reacționează la apelurile companiilor de transport pe marginea abuzurilor întreprinderii «Gările și Stațiile Auto». Aceeași poziție o are și CNA, iar Procuratura Generală scrie niște răspunsuri sterile precum că timp de 10 luni se desfășoară ancheta.

În contextul agravării vădite a raporturilor întreprinderii «Gările și Stațiile Auto» cu companiile de transport, Platforma DA cere guvernului să recurgă imediat la îndeplinirea recomandărilor Comisiei de anchetă conduse de Igor Munteanu privind desfacerea parteneriatului public-privat în cadrul concesionării întreprinderii de stat «Gările și Stațiile Auto» și să prezinte la următoarea ședință a parlamentului raportul referitor la executarea prevederilor Hotărârii nr. 14 din 13 februarie 2020. Totodată, solicităm guvernului să înceapă urgent un dialog constructiv cu asociațiile companiilor de transport în vederea soluționării revendicărilor înaintate de acestea”, a adăugat Andrei Năstase.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente