„Acest text este plin de stereotipuri.” O elevă din capitală propune ministerului să revizuiască conceptul de „dezvoltare personală”

fetița

Teodora Drucec este o tânără elevă din Chișinău. În cadrul orelor de dezvoltare personală, eleva a identificat mai multe stereotipuri pe care sistemul actual ni le cultivă încă de pe băncile școlii. Bunăoară, în cadrul subiectului „Formarea și menținerea relațiilor din perspectiva de gen”, elevii din a 11-a sunt instruiți în cei mai buni termeni ai stereotipurilor precum că fetele sunt cele care depun tot efortul pentru a obține atenția băieților, iar aceștia, la rândul lor, nu sunt interesați de relații serioase.

„Mă numesc Teodora, sunt în clasa a 11-a și învăț la un liceu din capitală. Astăzi, la lecția de dezvoltare personală am trecut subiectul «Formarea și menținerea relațiilor din perspectiva de gen». Mai jos atașez «reperele teoretice» care ne-au fost dictate în cadrul lecției. Aceasta este informația pe care o studiem, dată de minister. Ideea principală a textului este că statutul băieților depinde de cuceririle lor, ei neavând nevoie de relații, iar scopul principal al adolescentelor este de a capta atenția băieților, în această direcție își concentrează eforturile și reușitele lor academice sunt mai scăzute din acest motiv. În viziunea mea, acest text este plin de stereotipuri și creează asemenea opinii unor adolescenți de vârsta mea. Mi se pare o sursă greșită de informare, iar ministerul ar trebui să revizuiască conceptul de «dezvoltare personală». Am 16 ani, anul viitor absolv liceul, dar niciodată nu am avut parte de educație financiară la școală, nu mi s-a explicat cum funcționează impozitele, cum ar trebui să îmi gestionez banii și multe alte lucruri importante de care voi avea nevoie după ce absolv, în schimb ni se spune că «pentru băieți, cuceririle în rândul fetelor sunt o modalitate de a atinge sau a-și consolida un anumit statut», iar «fetele își concentrează eforturile pe obținerea atenției băieților».”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente