‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPentru listele suplimentare e nevoie de alte 16 milioane de lei

Pentru listele suplimentare e nevoie de alte 16 milioane de lei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

282 de agricultori din țara noastră care n-au fost incluși în lista beneficiarilor de compensații pentru secetă, deși aveau toate actele în regulă și conform pierderilor suportate, se încadrau în cerințele de acordare a sprijinului financiar, au fost admiși în, așa-zisele, liste suplimentare. Potrivit unor estimări, pentru plata despăgubirilor tuturor solicitanților sunt necesare, în total, 22 de milioane de lei.

 „Pentru listele suplimentare e nevoie de alte 16 milioane de lei, pentru că 6 milioane au rămas din cele 300 alocate inițial. AIPA a transferat pe conturile agricultorilor doar 294 de milioane de lei. Am transmis o solicitare în acest sens premierului Chicu, acum 2 zile, din numele grupului parlamentar și săptămâna viitoare urmează să avem un dialog deschis. Ni s-a spus că la moment se caută surse financiare”, a notat membrul Comisiei parlamentare „Agricultură și industrie alimentară”, Alexandru Slusari.

Identificarea surselor financiare necesare trebuie să fie o prioritate pentru autorități. Agricultorii nu poartă nici o vină că n-au fost incluși în aceste liste inițial, a mai adăugat Slusari.

„Agricultorii au prezentat cu întârziere dosarul cu acte necesare la AIPA pentru că direcțiile raionale n-au trasmis la timp actul de constatare a pierderilor către ministerul Agriculturii. Aici a fost eroarea”, zice Alexandru Slusari.

Precizăm că aceste liste suplimentare de acordare a compensațiilor au fost întocmite de ministerul Agriculturii de comun cu Direcțiile agricole raionale.

Amintim că statul a alocat 300 de milioane de lei pentru achitarea despăgubirilor. Astfel, pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate s-a acordat 1 620 de lei, pentru grâul de toamnă – 1 500 de lei, orz de toamnă – 1 530 de lei, rapiță de toamnă – 2 100 de lei.

Pentru culturile pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3 800 de lei, viță-de-vie – 3 000 lei, legume în câmp deschis – 2 000 de lei și pentru mazăre – 1 100 de lei pentru fiecare hectar afectat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›