‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile de vin și divin în creștere

Exporturile de vin și divin în creștere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar și în condițiile acestui an, când toate sectoarele economiei sunt afectate de pandemia Covid-19, vânzările de vin moldovenesc înregistrează progrese. Asfel, potrivit datelor, în trimestrul II al acestui an, vinificatorii moldoveni au exportat cu peste 12% mai mult alcool decât în aceiași perioadă a anului trecut, notează infomarket.md

Vinurile și divinurile moldovenești s-au vândut, preponderent, în această perioadă, în țările UE.

Mai exact, către piața europeană, vânzările au crescut cu aproape 60%. De la 13,96 de milioane de dolari în 2019, la peste 22 de milioane de dolari în acest an și doar cu aproximativ 6% au crescut livrările în țările mai îndepărtate pieței europene. Prin urmare, balanța comercială a ajuns la aproape 15 milioane de dolari în anul curent, cu aproape un milion mai mult decât în trimestrul II al anului 2019.

În același timp, livrările spre țările CSI au scăzut cu 21,2% – de la 17,38 milioane de dolari la 13,69 milioane de dolari.

Conform statisticilor oficiale, cea mai mare creștere a exportului de băuturi alcoolice moldovenești în aprilie-iunie curent a fost înregistrată în Grecia – cu 2,82 de milioane de dolari, în Turcia – cu 2,78 de milioane de dolari și în Spania – cu 2,18 milioane de dolari.

În al doilea trimestru al acestui an, Belarus a fost cel mai mare consumator de vin și produse de coniac din Moldova, unde țara noastră a exportat alcool în valoare aproximativă de ​​8 milioane de dolari. Chiar și așa, suma e cu aproape 20% mai mică, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

‹ adv ›

Pe locul doi, s-a poziționat România, unde exportul acestor produse a ajuns la 5,04 milioane de dolari, mai mult cu 15,9% decât în aceiași perioadă a anului trecut.

Turcia se află pe locul trei, unde în aprilie-iunie 2020 au fost furnizate produse vitivinicole moldovenești în valoare de 4,3 milioane dolari, în creștere de 2,8 ori sau 8,5% din volumul total de export de băuturi alcoolice.

Astfel, printre cei mai importanți 10 importatori de vinuri și coniacuri moldovenești din al doilea trimestru al anului 2020 au fost: Republica Cehă, Polonia, Georgia, Ucraina și Kazahstan.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›