(video) Președinta CC, Domnica Manole, explică decizia Curții privind Legea ONG-urilor

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat, în cadrul unui briefing de presă, argumentele pe care s-a bazat CC atunci când a declarat neconstituțională prevederea din Legea ONG-urilor care interzice organizațiilor necomerciale să presteze servicii contra cost pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale.

Foto: Curtea Constituțională

Curtea a examinat acest caz din perspectiva principiului nondiscriminării ONG-urilor în raport cu organizațiile comerciale, care pot presta servicii pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale.

„CC a examinat sesizarea prin prisma principiului nondiscriminării, coroborat cu dreptul de proprietate și libertatea de exprimare a ONG-urilor.

Curtea a analizat dacă tratamentul difertențiat constatat urmărește realizarea unui scop legitim, atât în cazul prestării serviciilor gratuite, cât și în cazul prestării serviciilor contra plată de către ONG-uri, pentru concurenții electorali, în perioada campaniei electorale.

Cu referire la prestarea serviciilor gratuite, Curtea a admis că acest lucru ar putea fi considerat o formă de susținere politică, în sensul dreptului la libera exprimare din Constituție. CC a reținut că aplicarea interdicției în cazul ONG-urilor se bazează pe faptul că spre deosebire de organizațiile comerciale, primele pot beneficia de sprijin financiar, de alte facilități oferite de stat și de mecanismul de desemare procentual. Curtea a ajuns la concluzia că natura gratuită a serviciilor prestate poartă un mesaj de susținere politică a concurentului electoral”, a punctat președinta CC, Domnica Manole.

Pe de altă parte, cu referire la prestarea serviciilor oneroase de către ONG-uri pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale, CC a constatat că respectiva prevedere nu este aplicabilă în egală măsură față de organizațiile comerciale.

„Asfel, nici Codul Electoral, nici Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi nu le intrerzice organizațiilor comerciale să presteze servicii oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale. Curtea a observat că atât ONG-urile, cât și organizațiile comerciale pot desfășura activități economice. De asemenea, ONG-urile pot presta servicii pentru potențialii concurenți electorali, în afara campaniei electorale. CC nu a identificat motive pertinente care ar justifica aplicarea interdicției prestării serviciilor oneroase, contra plată, doar față de ONG-uri. Nu există un scop legitim care să justifice aplicarea interdicției prestării serviciilor oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale, doar în privința organizațiilor necomerciale. Potrivit CC, această interdicție restrânge nejustificat și în mod discriminatoriu dreptul de prorpietate al ONG-urilor, contrar articolelor 16 și 46 din Constituție”, a explicat Domnica Manole.

Drept urmare, CC a ajuns la 2 concluzii:

1. Interdicția prestării serciciilor gratuite de către ONG-uri pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale este constituțională.

2. Interdicția prestării serciciilor gratuite de către ONG-uri pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale este neconstituțională.

Urmăriți briefingul integral, pe UNIMEDIA:

Potrivit deciziei CC, prevederea ce interzice organizațiilor necomerciale să presteze servicii contra cost concurenților electorali, în perioada campaniei electorale, a fost declarată neconstituțională. Totuși, se interzice în continuare prestarea de servicii gratuite de către ONG concurenților electorali.


Pub