(video) Un deținut povestește despre neregulile din penitenciar: Aici guvernează „bratvaua”, nu administrația. Reacția ANP

Un deținut se plânge că este maltratat în penitenciar, atât de alți deținuți care are avea autoritate în instituție, cât și de către unii agajați. Acesta a povestit, sub protecția anonimatului, că cei care își ispășesc pedeapsa după gratii au acces la telefoane mobile, internet și alte lucruri interzise prin lege, iar pușcăria ar fi condusă de către autorități criminale și nu de administrație. Și avocatul bărbatului susține că în timp ce încerca să apere drepturile clientului său, el însuși a fost intimidat. Administrația Națională a Penitenciarelor a venit cu o reacție pe marginea dezvăluirilor făcute publice.

Foto: UNIMEDIA

Deținutul a ajuns după gratii acum 7 ani și urma să-și ispășească termenul pentru infracțiunea comisă. În urma unor conflicte cu alți deținuți, precum și cu administrația penitenciarului, în 2020, acesta a decis să apeleze la un avocat, care să îi apere drepturile și să solicite inițierea unei anchete pe marginea acțiunilor de abuz și maltratare la care ar fi fost supus în repetate rânduri.

Bărbatul a transmis și câteva filmulețe în care povestește despre schemele care ar fi puse la cale de deținuți cu anumit statut din penitenciar, dar despre care ar cunoaște și administrația. Totodată, acesta susține că i s-ar fi încălcat dreptul la confidențialitate în timpul întrevederilor sale cu avocatul, dar și că ar fi fost numit cu cuvinte necenzurate de către unii angajați ai penitenciarului, închis într-o celulă fără lumină, cu șoareci, și că nu i-ar fi fost acordat la timp primul ajutor medical atunci când a fost mușcat de un șobolan, dar și atunci când a încercat să-și pună capăt zilelor, fiind presat psihologic.

Mai mult, deținutul povestește că pentru a fi intimidat, administrația pușcăriei ar fi apelat la ajutorul altor deținuți, ce fac parte din lumea criminală și care l-ar fi bătut și coborât „în cel mai jos rang”, astfel ca și colegii de celulă să se comporte inuman cu el.

Despre toate pretinsele iregularități și cazurile de maltratare a fost înștiințat procurorul, care, însă, potrivit deținutului și avocatului său, nu ar fi întreprins nicio măsură de elucidare a cazurilor menționate, având „o înțelegere cu administrația penitenciarului”.

Atât deținutul, cât și avocatul său au dorit să-și păstreze anonimantul și au făcut publice dezvăluirile prin intermediul Asociației HomoDiversus.

Drept urmare, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) s-a autosesizat pe marginea cazurilor de abuz sesizate și a inițiat o anchetă de serviciu, pentru elucidarea circumstanțelor și eventualelor abateri.

„ ANP nu tolerează relațiile neregulamentare, pătrunderea și păstrarea în locurile de detenţie a substanțelor și obiectelor interzise și, respectiv, își manifestă deschiderea pentru recepționarea informațiilor din partea cetățenilor, societății civile sau instituțiilor media pentru a fi documentate și transmise organelor competente. Concomitent, pentru formarea obiectivă a opiniei publice, considerăm imperios necesar solicitarea prealabilă a poziției oficiale a instituției vizate, față de eventualele nereguli imputate. Acest fapt va contribui la evitarea mediatizării informațiilor neverificate sau neactuale, ce pot avea scopul denigrării imaginii instituționale și a angajaților acesteia”, se menționează într-un comunicat al ANP.


Pub