Dezvoltarea localităților rurale prin crearea Grupurilor de Acțiune Locală, discutată la al doilea LIVE din Casa Mare din satul Chișcăreni, Sîngerei

Dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova este facilitată de activitatea Grupurilor de Acțiune Locală, care reprezintă parteneriate ale sectorului public, antreprenorial și civic și datorită micro-proiectelor implementate, generează oportunități și noi locuri de muncă. Despre potențialul regiunii de Nord a Republicii Moldova și suportul Uniunii Europene în această zonă, s-a discutat în cadrul evenimentului online LIVE din Casa Mare, desfășurat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală” în satul Chișcăreni, raionul Sîngerei.

Foto: UE pentru Moldova rurală

Calitatea vieţii în satele din Moldova devine mai bună datorită suportului financiar şi susţinerii din partea Uniunii Europene. Sute de beneficiari din toată ţara au obţinut granturi pentru a-și dezvolta o afacere la ei în localitate.

Ilona Gruenewald, Manager de proiecte, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat în cadrul participării sale online la eveniment că Uniunea Europeană continuă să investească în susținerea Republicii Moldova pentru dezvoltarea rurală, contribuind la identificarea localităților care au potențial local și pot aduce valoare adăugată în dezvoltarea turismului și economiei țării.

UE pentru Moldova rurală / Sursa:UE pentru Moldova rurală

De asemenea, a fost reierată importanța Grupurilor de Acțiune Locală, în cadrul implementării Abordării LEADER, la nivel local fiind finanțate inițiativele identificate ca fiind reușite și potrivite pentru acele regiuni.

În satul Slobozia Măgura din raionul Sîngerei, Viorel Prisăcari, membru al grupului de acţiune locală, a obţinut un grant în sumă de 334 mii de lei cu ajutorul căruia a construit o fermă, a cumpărat capre de rasă Saanen şi produce lapte, brânză şi iaurt. “Este o activitate de producere a lactatelor, care se face în regim de circuit închis - creştem hrană pentru animale, având toată tehnica necesară, obţinem materia primă de la capre şi o procesăm direct în fermă. Am aplicat la proiectul Leader și am obținut un grant de aproximativ 50 de mii de lei, cu care am procurat un utilaj de muls”, povestește Viorel Prisăcari.

Visul fermierului nu se oprește aici. Viorel Prisăcari își dorește construirea unui beci, în care va prepara brânzeturi după o reţetă tradiţională, iar pe beci se va amenaja o terasă de tip închis unde vor fi primiți oaspeţii, doritori de a degusta producţia BIO din lapte de capră.

Un alt beneficiar al spijinului european este Elena Sîngereischi din satul Prepeliţa, raionul Sîngerei, care și-a deschis o mini-fabrică de croitorie. „Am aflat despre proiectul „Start pentru tineri", am aplicat și cu spirijinul obținut am reușit să cumpăr maşini de cusut speciale şi un utilaj performant pentru brodat şi imprimare. Am vise mari pentru viitor, să-mi fac logouri şi să mă extind spre Uniunea Europeană”, povestește încântată Elena.

Pe parcursul anilor, Uniunea Europeană a inițiat mai multe programe de dezvoltare a zonelor rurale în valoare de 13,2 milioane de euro: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, proiectul de sprijin pentru IMM din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Republica Moldova, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

Galina Petrachi, Șef Direcția politici și programe de dezvoltare rurală, MADRM a declarat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului depune toate eforturile ca Grupurile de Acțiune Locală să activeze conform cadrului normativ, iar în acest sens, în anul curent a fost completată Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltare rurală prin care a fost inclusă măsura implementării Abordării LEADER la nivel național și pentru care se va aloca până la 5% din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Xenia Marcov, Manager al Fondului pentru Dezvoltare Rurală a împărtășit experiența de formare a GAL-urilor, care a început în anul 2016, cu suportul Uniunii Europene. „Astăzi în Republica Moldova avem 32 GAL-uri, iar în 2021 se preconizează crearea a încă 21 de Grupuri de Acțiune Locală. Există tot mai multe solicitări din zonele rurale despre cum pot fi create aceste inițiative, iar asta ne demonstrează că gradul de implicare se mărește și că oamenii sunt dornici să-și dezvolte comunitățile. LEADER creează toate condițiile așa încât micro-proiectele realizate pe parcurs să aducă mari schimbări în localitățile rurale”.

UE pentru Moldova rurală / Sursa:UE pentru Moldova rurală

Vitalie Jereghi, Coordonator de proiecte al Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova a subliniat cei trei piloni de bază ai Abordării LEADER: teritoriul bine delimitat, compus din mai multe localități învecinate, care dispun de resurse și potențial pentru conlucrarea în scopul dezvoltării locale; GAL-ul un parteneriat local instituționalizat, care întrunește sectorul public, antreprenorial și civic; Strategia de Dezvoltare Locală – document care determină viziunea comună, prioritățile și direcțiile de dezvoltare pe care le planifica GAL-ul în microregiunea sa.

Prezentă la evenimentul LIVE din Casa Mare, managerul GAL Hora Ciulucului Silvia Țurcanu a menționat că GAL-urile dau speranță oamenilor și tinerilor care doresc să inițieze afaceri acolo unde trăiesc și valorifică resursele împrietenește localitățile vecine și vine cu un scop comun – dezvoltarea locală.

Eugenia Sîli, Consilier pe probleme economice ODIMM a precizat faptul că în zona de Nord a Republicii Moldova sunt localizate 20% din afacerile beneficiare al suportului Uniunii Europene prin intermediul programelor Pare 1+1 și Femei în Afaceri, dedicate în exclusivitate zonelor rurale.

Seria de evenimente „LIVE din Casa Mare” sunt organizate în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, urmează să fie desfășurate în alte opt localități din cadrul Grupurilor de Acțiune Locală și vor reuni invitații și partenerii locali într-un dialog interactiv despre perspectivele zonelor rurale și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din spațiul rural.


Pub