Kârgâzstanul şi-a închis graniţele, după protestele care au dus la anularea alegerilor

Kârgâzstanul şi-a închis graniţele pentru a asigura securitatea în contextul protestelor care au dus la căderea guvernului și anularea rezultatelor alegerilor, a declarat joi Omurbek Suvanaliev, adjunct al şefului consiliului de securitate, agenţiei Interfax, preluată de Reuters și Agerpres.

Foto: moldova.europalibera.org

Guvernul de la Bişkek a demisionat săptămâna aceasta, iar comisia electorală a anulat marți rezultatele alegerilor contestate de mii de manifestanţi. Nu este clar cine conduce efectiv Kârgâzstanul în prezent.

Anunțarea rezultatelor alegerilor a fost urmată de o noapte de violenţe în capitala Bişkek, care au dus la eliberarea de către mulţime a marelui rival al actualului şef al statului kârgâz.

În după-amiaza şi seara zilei de marţi, violenţele păreau să se extindă şi în alte regiuni ale Kârgâzstanului, în timp ce preşedintele Sooronbai Jeenbekov afirmă în continuare că deţine controlul asupra situaţiei.

Contestate de manifestaţii ale opoziţiei care au luat cu asalt în noaptea de luni spre marţi sediul guvernului, după confruntări cu poliţia care s-au soldat cu un mort şi 686 de răniţi, rezultatele scrutinului „au fost invalidate”, a anunţat Comisia Electorală a acestei foste republici sovietice din Asia Centrală.

Şeful statului este în continuare la Bişkek şi „deţine controlul” asupra ţării, a insistat Preşedinţia kârgâză.


Pub