(video) Un copil de 12 ani a construit un reactor nuclear în sufrageria părinților

În timp ce națiunile cheltuiesc miliarde pentru a construi reactoare de fuziune nucleară de dimensiuni de teren de fotbal – procesul evaziv de valorificare a energiei din fuzionarea atomilor, mai degrabă decât separarea lor – un copil de 12 ani din Memphis, Tennessee, tocmai a devenit cea mai tânără persoană care a realizat vreodată fuziunea nucleară.

Foto: www.guinnessworldrecords.com

Performanța acestuia a fost consemnată de Cartea Recordurilor Guinness. Cu doar câteva ore înainte de a împlini frageda vârstă de 13 ani, Jackson Oswalt a reușit să fuzioneze doi atomi de deuteriu într-un reactor de fuziune pe care l-a construit – în casa părinților săi. De acum e oficial că intră în istorie prin această reușită, citează Playtech.

Potrivit lui Jackson, el a fost singura persoană care a lucrat la reactor atât în ​​etapa de proiectare, cât și în cea de producție. „Temperatura în cuptorul meu variază, dar este de aproximativ o sută de milioane de grade (Kelvin)”, a spus Jackson în clipul Guinness World Records care însoțește anunțul.

„Am reușit să folosesc electricitatea pentru a accelera doi atomi de deuteriu împreună, astfel încât să se contopească într-un atom de heliu 3 (izotop), care eliberează, de asemenea, un neutron care poate fi folosit pentru a încălzi apa și pentru a transforma un motor cu aburi care, la rândul său, produce electricitate”, a explicat el în clip.

Jackson a fost inspirat de Taylor Wilson, care deținea recordul anterior la vârsta de 14 ani. Construirea unui reactor de fuziune DIY – deși nu unul care poate genera mai multă energie decât ai pus în el, un sfânt graal în rândul cercetătorilor în domeniul energiei – este o sarcină provocatoare, dar realizabilă.

„Au fost câteva momente în timpul proiectului în care am avut câteva rezerve”, a recunoscut mama lui Jackson. „Cu siguranță că m-am documentat înainte să-l las să construiască așa ceva”. Ea a adăugat, de asemenea, că „ fiul său a făcut o treabă extraordinară”.


Pub