8 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1121 cazuri noi de infectare și 18 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

În raionul  Cimișlia se sistează activitatea grădinițelor, iar școlile trec la studiile online

  • Din 10 octombrie în raionul Cimișlia se sistează activitatea grădinițelor, iar școlile trec la studiile online. Piețele se închid pentru două săptămâni. Timp de 14 zile transportul public va fi sistat pe tot teritoriul raionului Cimișlia, anunță pagina de Facebook  sud.md. Se sistează și orice activitate comercială, cu excepția magazinelor alimentare Linela, Econom, Basarabia și Ghigheia din or. Cimișlia, precum și a stațiilor de alimentare cu combustibil, punctele de prestare a serviciilor de vulcanizare și reparații auto. Vor activa și magazinele de materiale de construcții cu respectarea regulilor pe timp de pandemie. Întrunirile în spații închise sunt interzise, iar în aer liber cu cel mult 50 persoane cu respectarea distanței sociale.

În ultima săptămână, în Chișinău au fost înregistrate peste 400 cazuri zilnice.  Unele spitale au rămas fără paturi libere

  • În ultima săptămână, în Chișinău au fost înregistrate peste 400 de cazuri noi de coronavirus pe zi. Din această cauză, unele spitale din capitală au rămas fără paturi libere, scrie Newsmaker.md. Potrivit sursei citate, în secția de primire a spitalului de boli infecțioase Toma Ciorbă și la spitalul Arhanghelul Mihail reporterilor de la NM li s-au spus că nu mai au locuri libere pentru noii pacienți cu coronavirus. Cei de la spitalul Arhanghelului Mihail au precizat că, cu 250 de paturi destinate cazurilor pentru COVID- 19 în seara zilei de 7 octombrie, în spital se aflau 253 de pacienți. La spitalul municipal nr. 1 de asemenea nu sunt locuri pentru pacienții cu COVID: sunt spitalizați 182 pacienți (șapte în terapie intensivă), în pofida faptului că în spital sunt 175 de paturi destinate pentru COVID-19.

Tiraspol: Laboratorul  pentru testarea COVID, plasat în carantină, asistența medicală programată din policlinici a fost sistată 

  • Presa din stânga Nistrului informează că șase angajași ai laboratorului COVID din Tiraspol au fost infectați cu  noul Coronavirus. Astfel, întregul personal al instituției a fost pus în carantină. Autoritățile locale au decis ca timp de o lună la procesarea testelor vor fi antrenați specialiștii de la departamentului de expertiză criminalistică de la așa-zisul minister de interne.  De asemenea, presa anunță că, pentru a preveni răspândirea virusului, asistența medicală programată din policlinici a fost suspendată temporar. Sunt prestate doar serviciile medicale de urgență.

Mituri frecvente despre COVID-19 și consumul de alcool

  • Agenția Națională pentru Sănătate Publică a publicat un articol în care a demontat trei mituri legate de noul Coronavirus și consumul de alcool.
  • Mit: Consumul de alcool ajută la distrugerea virusului ce cauzează COVID-19.
  • Adevăr:  Consumul de alcool nu ucide virusul. În schimb, consumul de alcool poate crește riscul afectării sănătății dacă o persoană se infectează cu noul coronavirus, SARS-CoV-2. Alcoolul (de o concentrație minimă de 60%) poate fi utilizat în mod eficient doar pentru uz extern pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor obiectelor, dar nu are efect dezinfectant atunci când este administrat intern.
  • Mit: Atunci când se consumă băuturi alcoolice tari, particulele virale conținute în aerul inhalat sunt distruse.
  • Adevăr: Consumul de alcool nu ajută la distrugerea particulelor virale conținute în aerul inhalat, nu dezinfectează cavitatea bucală și faringele și în niciun caz nu este o modalitate de protecție împotriva virusului.
  • Mit: Consumul de alcool (sub formă de bere, vin, alcool distilat sau tincturi de plante) întărește sistemul imunitar uman și crește rezistența organismului la virus.
  • Adevăr: Consumul de alcool are un efect devastator asupra sistemului imun și nu mărește rezistența organismului la virus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.