Un vameș din Bălți a desfășurat mai bine de două decenii activitate de întreprinzător

Anticoruptie.md
08/10/2020
Poliția de frontieră via Facebook

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că un inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Nord a admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Acesta a inițiat prima activitate de întreprinzător într-o întreprindere individuală în același an când s-a angajat la Serviciului Vamal. 

Inspectorul de integritate a stabilit că, în septembrie 1995, subiectul vizat a fost angajat în cadrul Serviciului Vamal. În același an, el a inițiat prima activitate de întreprinzător într-o întreprindere individuală. În 2018, întreprinderea individuală a fost radiată din Registrul de stat al întreprinzătorilor individuali, încetând concomitent și calitatea de fondator și conducător a funcționarului vamal. Inspectorul vamal a deținut mai multe funcții în cadrul diferitor subdiviziuni ale Serviciului Vamal. În prezent, el are calitatea de inspector superior la Postul Vamal Bălți.  

Între timp, în 2009, inspectorul vamal a inițiat o altă activitate economică în cadrul unei societăți comerciale, figurând până în prezent în calitate de membru în organul de conducere. Deși în legislația vamală și cea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public sunt reglementate expres incompatibilitățile funcției de inspector vamal și, respectiv, modalitățile de soluționare a stării de incompatibilitate pe parcursul unei luni, inspectorul vamal nu a întreprins nicio acțiune de rezolvare a acestor situații.

Prin urmare, funcţionarul vamal, deținând calitatea de fondator și conducător într-o societate individuală, s-a aflat într-o stare de incompatibilitate îndelungată.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul vamal riscă să nu mai dețină funcții publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani și va fi înscris în Registrul interdicțiilor. Totodată, după rămânerea definitivă a actului de constatare, ANI va sesiza conducerea Serviciului Vamal pentru a fi demis din funcție.    

Inspectorul vamal a contestat actul emis de ANI în instanța de judecată.

Anticoruptie.md
08/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii