fbpx

audio | Cetățenii, sunați și întrebați dacă „îl susțin în continuare pe Igor Dodon”. „Este o metodă de manipulare a alegătorilor”

La mai puțin de o lună înainte de alegeri, cetățenii ar fi telefonați de indivizi, parte a unui oarecare Centru de investigare a opiniei publice, care vor să afle dacă cetățenii „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon” și dacă cunosc că acesta „este cel mai bine cotat” dintre candidații înscriși în cursa electorală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Ziarului de Gardă, care a realizat o investigație la acest subiect, alegătorilor le sunt adresate următoarele întrebări:

  1. Sunteți la curent că pe 1 noiembrie vor avea loc alegeri?
  2. Veți participa la ele?
  3. Îl veți susține pe președintele actual al Republicii Moldova Igor Dodon?
  4. Știți că, conform sondajelor efectuate între cetățenii țării președinții țării Igor Dodon este mult în frunte cu o marjă largă față de alții candidați?

Atât sociologii, cât și politicienii susțin că aceasta este o practică de manipulare întâlnită în multe țări. Câțiva oficiali din Moldova și-au expus părerea cu privire la acest subiect.

Liderul Uniunii Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, susține că staff-ul electoral al lui Igor Dodon ar sta în spatele acestui instrument, pe când deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, susține că indivizii nu s-ar limita la apeluri telefonice și ar efectua chiar și vizite la domiciliu.

Analistul politic Igor Boțan a declarat pentru sursa citată că acest exercițiu nu este unul ilegal, el făcând parte din strategia de comunicare cu cetățenii.

„Asta se numește comunicare politică. Oricine poate face asta. Spre exemplu, acest instrument este folosit în SUA, în apropiere de alegeri, doar că acolo cetățenii sunt respectați. În cazul acesta este vorba de manipulare, pentru că, în esență, cei care sună îl pun pe cetățean în situația în care este afiliat cu Igor Dodon, iar asta nu este corect”, susține Boțan.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că spre deosebire de alte țări, în Republica Moldova se cunosc datele personale ale alegătorilor, astfel sunt telefonați și duși în eroare.

Ziarul de Gardă a încercat să ia legătura cu cei care telefonează oamenii, însă, nimeni nu a răspuns apelurilor.  De asemenea, reprezentanții staff-ului electoral al lui Igor Dodon resping acuzațiile.

Articole asemănătoare

Back to top button