Vladimir Voronin cere cetățenilor să boicoteze alegerile prezidențiale și să nu voteze „o gașcă de hoți și escroci”. PCRM cere un referendum național

Le cere moldovenilor să nu participe la alegerile prezidențiale. Este vorba de fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care spune că aceste alegeri nu ar fi constituționale.

Foto: UNIMEDIA

Voronin spune că „boicotarea alegerilor, refuzul masiv de a vota o gașcă de hoți și escroci, care în mod conștient și-au înaintat candidaturile și visează la un fotoliu cald chiar și ziua în amiaza mare, va permite ca, în sfârșit, să fie stopat acest dezmăț juridic, să fie atrasă atenția clasei politice, a întregii societăți moldovenești, precum și a opiniei publice internaționale la principala problemă a Moldovei – puterea anticonstituțională”, se arată într-un comunicat.

O altă variantă, în opinia PCRM este anularea deciziei anterioare de către Curtea Constituțională. „Ea a mai făcut un asemenea lucru, anulând verdictele pe care le-a semnat sub dictarea oligarhilor Plahotniuc și Filip în timpul crizei politice din luna iunie a anului 2019. Atunci Curtea Constituțională în mod de sine stătător a anulat decizia sa cu privire la dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate și cu privire la alegerea în calitate de președinte „provizoriu” a lui Pavel Filip”, a punctat acesta.

Voronin subliniază că CC este obligată să readucă Constituția la formula „în care ea a existat până la răsturnarea constituțională din 4 martie, 2016. Zădărnicind votarea la alegerile prezidențiale în funcția de șef de stat încă a unui om de paie, care, în fond, nu va putea hotărî nimic, vom impune astfel Curtea Constituțională în activitatea sa să se conducă, în sfârșit, de Constituție și să controleze cu strictețe respectarea ei.

Iar după aceea vom chibzui. Majoritatea populației dorește să aleagă președintele prin vot direct? Poftim! Majoritatea cetățenilor dorește ca șeful statului să fie ales în Parlament? Poftim! Dar asta trebuie să se facă nu pentru oligarhi și hoți, să se hotărască nu în culoare, ci la un referendum național”, a mai adăugat PCRM.

Comuniștii spun că nu contează care dintre candidați pretinde astăzi la funcția neconstituțională. „Participând la alegerile anticonstituționale, ei sunt complici ai crimei săvârșite împotriva Legii Fundamentale, iar asta înseamnă – împotriva statului. În cazul dat, nu poate exista o alegere între răul mai mare și răul mai mic”, a precizat aceștia.

Amintim că pe 1 noiembrie în Republica Moldova vor fi organizate alegeri prezidențiale. În cadrul acestui scrutin sunt 8 candidați.


Pub