image
Sursa foto: customs.gov.md

Un inspector vamal, depistat că a deținut concomitent o funcție publică și a condus o întreprindere privată

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința unui inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Nord, care a admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Începând cu anul 1995, inspectorul vamal a deținut mai multe funcții în cadrul diferitor subdiviziuni ale Serviciului Vamal, în prezent având calitatea de inspector superior la Postul Vamal Bălți.

În cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a stabilit că, în septembrie 1995 - subiectul vizat devine angajat în cadrul Serviciului Vamal, iar din martie 1995 acesta a inițiat prima activitate de întreprinzător într-o întreprindere individuală. În 2018, întreprinderea individuală este radiată din Registrul de stat al întreprinzătorilor individuali, concomitent încetând și calitatea de fondator și conducător a funcționarului vamal.

Între timp, în anul 2009, inspectorul vamal inițiază o altă activitate economică în cadrul unei societăți comerciale, figurând până în prezent în calitate de membru în organul de conducere. Deși, în legislația vamală și cea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public sunt reglementate expres incompatibilitățile funcției de inspector vamal și respectiv, modalitățile de soluționare a stării de incompatibilitate pe parcursul unei luni, inspectorul vamal nu a întreprins nici o acțiune de rezolvare a acestor situații.

 Prin urmare, funcţionarul vamal, prin activitatea de întreprinzător desfăşurată sub forma organizatorico-juridică de întreprindere individuală, în cadrul căreia a deținut calitatea de fondator și conducător și prin activitatea de întreprinzător desfăşurată sub forma organizatorico-juridică de SRL și deținerea calității de membru în organele de conducere a acesteia s-a aflat într-o stare de incompatibilitate îndelungată.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul vamal riscă să nu mai dețină funcții publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscris în Registrul interdicțiilor.

Totodată, după rămânerea definitivă a actului de constatare, ANI va sesiza conducerea Serviciului Vamal pentru a fi demis din funcție.   

Inspectorul vamal a contestat actul emis de ANI în instanța de judecată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: