Violeta Ivanov propune ca agricultorii să beneficieze de credite cu dobânda 0% în primii 3 ani

Agricultura Moldovei va face cu greu față competiției atât timp cât nu se va bucura de condiții similare cu cele din alte țări. În acest context, candidatul Partidului Politic „Șor” la funcția de președinte al Republicii Moldova, Violeta Ivanov, propune ca o măsură de stimulare a sectorului, asigurarea cu credite ieftine și chiar cu 0% dobânda pentru agricultori.

Foto: UNIMEDIA

„Cum poate agricultorul sau fermierul moldovean să-și vândă producția la același preț cu cel francez sau german, când doar dobânda la credite este de câteva ori mai mare în Moldova decât în majoritatea statelor europene? În acest an, mai mult ca niciodată a devenit clar că sectorul agrar necesită o atenție sporită din partea statului. Iar una din condițiile primordiale pentru dezvoltarea agriculturii este accesul la resurse financiare și credite ieftine”, a scris Violeta Ivanov.

Ea a menționat că în prezent, mulți agricultori și fermieri sunt înglodați în datorii și fie nu vor mai risca să ia credite, fie băncile le vor refuza cererile. În această situație, vor fi obligați să-și înceteze activitatea. Aceasta înseamnă producție agricolă mai puțină, mai multe importuri, mai puține exporturi și, cel mai grav, mai mulți șomeri și tineri plecați peste hotare.

„Iată de ce, eu consider necesară implementarea unui program special care să asigure agricultorii cu credite preferențiale. Mai exact - 0% în primii trei ani, adică credite fără dobândă și aplicarea unei dobânzi mai mici decât pentru creditele obișnuite, în următorii ani”, propune Violeta Ivanov.

În opinia sa, statul este obligat să ajute agricultura să se repună pe picioare, pentru că acest sector este unul crucial pentru viitorul țării noastre. În plus, în acest proiect vor fi atrase și instituțiile bancare, mai ales că în prezent dețin suficiente lichidități pentru a oferi astfel de credite.

„Pledez și voi pleda în continuare pentru un pachet complex de măsuri în acest sens, iar asigurarea agricultorilor cu credite fără dobândă este în topul priorităților. Agricultura și agricultorii merită mai mult sprijin din partea statului. Moldova merită schimbări!”, a concluzionat Violeta Ivanov.

Amintim că Violeta Ivanov a propus mai multe soluții pentru resuscitarea sectorului agricol. Printre acestea sunt măsuri concrete de protejare și promovare a producătorilor autohtoni, construcția întreprinderilor de procesare, etc.


Pub