Un inspector superior al Biroului Vamal Nord, luat la ochi de ANI. Timp de 15 ani a fost și vameș și antreprenor

Un inspector superior din cadrul Biroului Vamal Nord a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate, după ce timp de 15 ani, a fost și antreprenor. Vameșul a contestat actul emis de ANI în instanța de judecată, însă dacă nu va obține câștig de cauză, el riscă să fie demis și să nu mai dețină funcții publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani, urmând a fi înscris în Registrul interdicțiilor.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit actului de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate, inspectorul superior din cadrul Biroului Vamal Nord a admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Începând cu anul 1995, acesta deținut mai multe funcții în cadrul diferitor subdiviziuni ale Serviciului Vamal, în prezent având calitatea de inspector superior la Postul Vamal Bălți.

În cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a stabilit că, în septembrie 1995, acesta devine angajat în cadrul Serviciului Vamal și în același an inițiază prima activitate de întreprinzător într-o întreprindere individuală. În 2018, întreprinderea individuală este radiată din Registrul de stat al întreprinzătorilor individuali, concomitent încetând și calitatea de fondator și conducător a funcționarului vamal.

Între timp, în anul 2009, inspectorul vamal inițiază o altă activitate economică în cadrul unei societăți comerciale, figurând până în prezent în calitate de membru în organul de conducere. Deși în legislația vamală și cea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public sunt reglementate expres incompatibilitățile funcției de inspector vamal și respectiv, modalitățile de soluționare a stării de incompatibilitate pe parcursul unei luni, inspectorul vamal nu a întreprins nicio acțiune de rezolvare a acestor situații.

Prin urmare, potrivit actului ANI, funcţionarul vamal, prin activitatea de întreprinzător desfăşurată sub forma organizatorico-juridică de întreprindere individuală, în cadrul căreia a deținut calitatea de fondator și conducător și prin activitatea de întreprinzător desfăşurată sub forma organizatorico-juridică de SRL și deținerea calității de membru în organele de conducere a acesteia s-a aflat într-o stare de incompatibilitate îndelungată.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul vamal va avea interdicția de a deține funcții publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscris în Registrul interdicțiilor. Totodată, ANI va sesiza conducerea Serviciului Vamal, pentru a fi demis din funcție.

Inspectorul vamal a contestat actul emis de ANI în instanța de judecată.


Pub