Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM atenționează politicienii să nu…

BNM atenționează politicienii să nu recurgă la tentative de a o implica în acțiuni cu tentă electorală

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) își exprimă, într-o notă informativă, poziția cum că este inadmisibil ca „politicienii să recurgă la tentative de a implica banca centrală în scopuri electorale”.

BNM menționează că orice acțiune a instituției se bazează pe legislație, asigurând supravegherea prudențială a băncilor în scopul protejării intereselor deponenților și al menținerii stabilității și viabilității sistemului bancar din Republica Moldova.

„Conform legii, băncile „trebuie să își organizeze întreaga activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente și sănătoase” (art.36 alin.(4) al Legii nr.202/2017 privind activitatea băncilor). La deschiderea conturilor, băncile sunt obligate să aplice măsuri de precauție privind clienții conform cerințelor legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Dacă nu este posibilă conformarea la măsurile de precauție, băncile sunt obligate, în temeiul legii, să nu efectueze nicio activitate sau tranzacție, să nu stabilească nicio relație de afaceri ori să termine o relație de afaceri existentă (art.5 alin.(3) din Legea nr.308/2017 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului).

Totodată, Legea privind activitatea băncilor (art. 36 alin. (3)) stabilește că băncile dispun de independență juridică, operațională, financiară și administrativă față de orice persoană, inclusiv față de BNM, Guvern și de alte autorități ale administrației publice și nicio persoană nu poate îngrădi independența băncilor, nu poate influența organele de conducere în exercitarea funcțiilor, nu poate interveni în activitatea vreunei bănci, cu excepția executării unor obligații sau împuterniciri specifice prevăzute de legislație”, se arată în comunicatul remis de BNM.

Reprezentanții BNM fac referire la Cadrul normativ în vigoare în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și precizează că deciziile privind inițierea, continuarea sau terminarea relației de afaceri cu fiecare client în parte se iau de către bancă de sine stătător, în funcție de riscul asociat clientului și tranzacțiilor acestuia.

Amintim că membrii Partidului Politic Șor declarau, miercuri, 6 octombrie, că băncile din Republica Moldova refuză deschiderea contului grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea Violetei Ivanov, candidata formațiunii politice pentru funcția de președinte.

În cadrul unei conferințe de presă deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, a declarat că totul este „o conspirație împotriva partidului” și „ a acuzat CEC și BNM că îndeplinesc o comandă politică și a cerut respectarea legislației precum și demiterea funcționarilor Băncii Naționale care prin inacțiunile lor periclitează activitatea Partidului Șor”.

Reacția BNM la acuzațiile Partidului ȘOR în legătură cu refuzul băncilor de a deschide contul grupului de inițiativă pentru prezidențiale

Drept replică, reprezentanții BNM au precizat, miercuri, că deciziile privind inițierea, continuarea sau terminarea relației de afaceri cu clientul se iau de către bănci de sine stătător, în funcție de riscul asociat clientului și tranzacțiilor acestuia.