Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Svetlana Tihanovskaia, anunțată în căutare…

Svetlana Tihanovskaia, anunțată în căutare în Rusia

Fosta candidată la președinția Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a fost inclusă în lista persoanelor căutate pe teritoriul Federației Ruse, potrivit site-ului Ministerului rus al Afacerilor Interne.

Presa rusă scrie că Tihanovskaia este căutată pe teritoriul Federației Ruse în temeiul Codului Penal.

Conform TASS, opozanta a fost inclusă pe lista persoanelor căutate în Belarus, fiind acuzată de „Apeluri la acțiuni menite să cauzeze prejudicii securității naționale a Republicii Belarus”, infracțiune care se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

Foto: ria.ru

După alegerile prezidențiale din Belarus, la inițiativa Svetlanei Tihanovskaia, opoziția a creat un Consiliu de Coordonare privind tranzitul puterii. În rezultat, Procuratura Generală din Belarus a deschis un dosar penal cu privire la apelurile de preluare a puterii. Șase din cei șapte membri ai prezidiului Consiliului au fost arestați sau se află în străinătate. Însăși Tihanovskaia a plecat în Lituania din motive de securitate.

La mişcarea de protest fără precedent din Belarus, declanşată de suspiciunile de fraudă masivă la alegerile prezidenţiale din 9 august, când preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 25 de ani, a fost reales, participă zeci de mii de persoane în fiecare duminică, în pofida represiunii autorităţilor.

În această duminică, peste 100.000 de persoane, potrivit agenţiei de presă Interfax, au participat la Minsk la un marş dedicat „prizonierilor politici”.