Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul României: Încurajăm un scrutin…

Ambasadorul României: Încurajăm un scrutin prezidențial exemplar, pe care cetățenii îl merită, fără practicile flagrante din trecut

privesc.eu

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, spune că Bucureștiul încurajează toți actorii politici și instituțiile statului din Republica Moldova să contribuie la un proces electoral exemplar, fără practicile flagrante din trecut.

În cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, Ambasadorul român a declarat că autoritățile de la București încurajează organizarea scrutinului prezidențial din Republica Moldova, din 1 noiembrie curent, în deplină conformitate cu standardele democratice. Oficialul a atenționat asupra evitării practicelor din trecut precum cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative și presiunea asupra liderilor locali sau a unor funcționari publici.

„În primul rând dorim ca Măria Sa, cetățeanul, să fie respectat în aceste alegeri prin asigurarea unui proces electoral care să respecte pe deplin standardele democratice și să contribuie la consolidarea statului de drept în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova, în temeiul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană(…) Credem că este important și încurajăm toți actorii politici și instituțiile statului din Republica Moldova să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi: cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a unor funcționari publici”, a declarat Daniel Ioniță.

Diplomatul și-a exprimat speranța că votul cetățenilor va fi respectat. Cât despre campania electorală, ambasadorul României la Chișinău observă că, în anumite cazuri, aceasta a început mai devreme decât a fost declarată oficial.

„Campania electorală a început cu mult înainte să fie declarată oficial. Am văzut unii actori  care au furat startul profitând de o resursă administrativă pe care o au la dispoziție. Au fost anumite situații greu de explicat din punctul meu de vedere, în ceea ce privește înscrierea unor candidați la CEC. Am observat că au fost anumite probleme legate de listele, sperăm ca aceste chestiuni să fie de domeniul trecutului, pentru că este foarte important ca atunci când te raportezi la un proces electoral, toți actorii să dispună de același referențial și toți candidații electorali să aibă aceleași șanse, să alerge în această competiție electorală, fără nici un fel de impedimente”, a subliniat ambasadorul.

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 1 noiembrie, în lupta pentru fotoliul de șef al statului sunt antrenați 8 candidați.

Amintim că, la sfârșitul lunii septembrie curent mai multe țări membre ale Uniunii Europene au emis o declarație cu privire la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în care solicită autorităților de la Chișinău să asigure desfășurarea scrutinului „într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale”.

„Miza este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de asociere ca cadru al relațiilor sale cu UE”, se arată în declarație.