Cât costă să construiești o saună

Conform statisticilor, în Finlanda fiecare a două locuință (apartament, casă) are o saună. Chiar și cuvântul „saună” pare să fi provenit de acolo. Efectele benefice ale saunei sunt bine cunoscute, iar construcția acestora a devenit mai mult o necesitate, decât un lux în unele țări cum ar fi Japonia, Turcia sau Rusia.

Dar cât costă să-ți construiești cu o saună în Republica Moldova? Nu vom vorbi despre cele luxoase, cu bazin și echipament sofisticat, ci una „utilitară”, care ar putea fi făcută într-o casă la sol. Prețurile afișate sunt aproximative și variază în funcție de calitatea lemnului utilizat, de sursa de încălzire(sobă cu lemn sau electrică), dar și prețul negociat cu meșterii care vor efectua lucrările.

Deci, o saună poate fi construită într-o cameră mică în plus din casă sau într-o construcție adiacentă, conectată la canalizare și apeduct. Încăperea propriu-zisă a saunei nu trebuie să fie mare: 2m.p X 2m.p sunt suficienți. Pentru început, să știi că vei trebui să acoperi podeaua cu gresie. Vom opta pentru o gresie de podea nu prea scumpă, dar calitativă. Prețul acesteia variază în funcție de producător, noi am optat pentru 120 lei per m.p. Deci pentru patru metri pătrați vom avea nevoie de 480 de lei. Pe podea va fi instalat și un grătar de pardoseală (cunoscut la noi ca „trap de lemn”), care te va costa în jur de 300 de lei. Acesta este necesar ca să nu stai cu picioarele goale pe gresie.

În plus, vom avea nevoie de termoizolarea pereților. Saunele trebuie să aibă o izolare termică, de aceea pe pereții interiori se aplică vată minerală cu folie de aluminiu pentru bariera de vapori. Folia se vinde în magazinele specializate cu circa 470 de lei. 

La a doua etapă vom avea nevoie de lambriuri de lemn, cu care se vor „îmbrăca” pereții și podul. Profesioniștii ne-au dat asigurări că pentru cei 19 metri pătrați (înălțimea încăperii 2,5 m+ podul) vom avea de cheltuit circa 2200 lei. Prețul variază în funcție de lemnul pe care îl doriți. Tot aici, vom avea nevoie de colțare decorative de lemn care te vor costa 450 de lei.

De asemenea, la capitolul tâmplărie, vom opta pentru instalarea a două polițe de lemn, care vor costa în jur de 400 de lei. Vei avea și de o ușă. Acum au devenit populare cele din sticlă, care rezistă la decalajele de temperatură (costă în jur de 2800 lei), dar una de lemn special făcută pentru saună poate fi comandată cu 2500 de lei.

Și acum elementul cel mai important – sursa de încălzire, care poate fi lemn, electricitate, gaz sau chiar energia solară. Noi am optat pentru un cazan pentru saună care încălzește cu lemne. Acestea se vând cu toate cele necesare pentru exploatare și costă în jur de 4000 de lei.

Un alt element fără de care nu poate funcționa o saună sunt pietrele, peste care toarnă apa și apoi ies aburii. Un sac de 20 kg de astfel de pietre se vinde cu circa 180 de lei. 

În final, avem următoarele costuri:

Gresie podea – 480 lei

Grătarul pentru pardoseală – 300 lei

Lambriuri – 2200 lei

Colțare de lemn – 450 lei

Vată minerală cu folie de aluminiu – 470 lei

Polițele – 400 lei

Ușă  – 2500 lei

Cazan – 4000 lei

Pietre – 180 lei 

Cost final –  10980 lei

Vrem să atenționăm că prețurile afișate nu includ munca meșterilor. Oferta echipelor specializate este destul de variată, astfel încât costul total va depinde în mare parte de abilitatea ta de a negocia. La final vrem să încheiem cu un proverb finlandez care subliniază utilitatea acestei construcții: „sauna este farmacia săracului”. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.