Chișinăul a devenit parte a proiectului european „ArcheoDanube: Parcurile arheologice din zonele urbane ca instrument de dezvoltare locală durabilă"

   2731

Primăria municipiului Chișinău a devenit parte a proiectului „ArcheoDanube: Parcurile arheologice din zonele urbane ca instrument de dezvoltare locală durabilă". O decizie în acest sens a fost aprobată marți, 6 octombrie, de către consilierii municipali.

Astfel, implementarea proiectului va contribui la recunoaşterea parcurilor arheologice din Chișinău ca element mediator între patrimoniul arheologic, dezvoltarea urbană şi a turismului cultural.

Totodată, în cadrul proiectului va fi realizat un studiu de bază arheologic privind situația patrimoniului arheologic din Chișinău, precum și poziția sa în politicile și planurile de dezvoltare locală.

De asemenea autorităție municipale își propun: cartografierea siturilor arheologice din Chișinău și elaborarea hărții interactive a arheologiei urbane; elaborarea ghidului local pentru conservarea și gestiunea siturilor arheologice; promovarea Chișinăului în context regional; integrarea orașului în activități ce țin de turismul regional; elaborarea unei strategii pentru implementarea turismului arheologic; săpături arheologice și reconstrucții digitale, dar și acțiuni de instruire, vizite de studiu, promovare și popularizare a patrimoniului arheologic urban.

Proiectul va fi a fi finanţat în proporţie de 85% din fonduri UE, diferenţa fiind asigurată din bugetul municipal.