13:25:06 28.03.2024
Stiri

Un buletin anti FAKE NEWS, lansat la Chișinău, demontează minciunile presei din R. Moldova afiliată socialiștilor

Actualitate 07.10.2020 10:52 Vizualizări1313 Autor: Ziarul National
Un buletin anti FAKE NEWS, lansat la Chișinău, demontează minciunile presei din R. Moldova afiliată socialiștilor


UE nu le oferă nimic statelor aspirante din estul Europei, nici măcar celor membre, iar din punct de vedere material nu ar exista beneficii ale integrării europene. De cealaltă parte, Rusia ar oferi ajutoare substanțiale Republicii Moldova grație relațiilor pe care Igor Dodon le are la Moscova, chiar dacă deocamdată doar verbal, nu și în fapte.

Acestea sunt unele dintre temele abordate în ultima săptămână de către o parte a mass-media din R. Moldova, cea apropiată socialiștilor, lui Igor Dodon și Moscovei.

Un buletin al Alianței Internaționale a Jurnaliștilor Români, numit „Demagog”, arată unde se minte și cui servește o asemenea abordare în plină campanie electorală, deși cifrele oficiale ale UE arată că R. Moldova a beneficiat de circa un miliard de euro în ultimii zece ani.

„Într-o săptămână marcată de începutul oficial al campaniei electorale, opoziția de la Chișinău a fost ținta mai multor narațiuni false prin care se caută să se pună la îndoială atât bunele sale intenții și atașamentul față de valorile democratice, cât și capacitatea sa de a guverna. Maia Sandu ar vrea îngrădirea libertății de exprimare iar Andrei Năstase ar urmări îngrădirea dreptului la vot, în timp ce tot ceea ce își doresc moldovenii e un lider puternic, capabil să mențină ordinea (dar și statalitatea). Imaginea opoziției fracționate și certărețe este pusă în antiteză cu cea a lui Igor Dodon, prezentat drept un politician care se preocupă de soarta poporului și obține pentru acesta ajutoare de la Rusia. Se trece cu vederea peste faptul că ajutoarele se micșorează de la o lună la alta și că întârzie să apară, în schimb se aruncă pe piață narațiunea că apropierea de UE – care cumulat este cel mai mare finanțator și partener economic extern al Republicii Moldova – nu aduce, de fapt, niciun beneficiu. În sfârșit, ca de obicei, sursa tuturor relelor e România și de-acolo vin chiar și stihiile”, prezintă principalele teme abordate de noul buletin jurnalistul TVR, Marian Voicu, coordonatorul proiectului care își propune să combată fake news-urile promovate în R. Moldova.

„Demagog - Buletin de Chișinău” este un proiect susținut financiar de Ambasada Canadei în România și poate fi găsit AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md