‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Iatișin: La grâul semănat după mazăre am recoltat 6 tone/ha, după floarea soarelui...

Vitalie Iatișin: La grâul semănat după mazăre am recoltat 6 tone/ha, după floarea soarelui – 3 tone

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În condițiile deloc ușoare ale acestui sezon, mai mulți fermieri ne-au anunțat că au obținut rezultate mai bune la aceleași culturi pe câmpurile unde a fost respectat asolamentul.

Un rezultat ce vorbește de la sine a fost obținut și pe câmpurile C.Î. Agrostoc, unde grâul a fost semănat după doi premărgători diferiți: mazăre și floarea soarelui pentru a determina impactul culturilor anterioare.

Recolta obținută având un premărgător recomandat a fost dublă comparativ cu cea obținută pe câmpurile unde nu s-a ținut cont de asolament.

„În condițiile acestui an, semănând 5,5 milioane de semințe per hectar, respectând asolamentul – am ales drept cultură premergătoare mazărea, am obținut la recoltare 7,5 milioane de spice (în medie 6 tone boabe per hectar). Înfrățirea a fost foarte bună, iar câmpul arăta frumos. În aceleași condiții, zonă și tehnologie aplicată, având drept premărgător floarea soarelui, am avut un număr de spice la recoltare de 3,8-4,2 milioane, iar recolta a fost de doar 3 tone. Anual, analizăm diferite variante pentru a determina impactul unui anumit factor, iar acest sezon dificil a confirmat încă o dată cât de important este asolamentul”, susține Vitalie Iatișin.

Despre rezultate similare ne-au comunicat și alți fermieri. În special, au avut de suferit cei ce practică monocultura pentru porumb, dar și neglijează perioada de așteptare necesară pentru culturile mai sensibile, cum ar fi floarea soarelui.

Astfel, pe lângă carențele din sol, pe loturile unde nu a fost respectat asolamentul de ani buni, atacul bolilor și dăunătorilor a fost mult mai intens, respectiv pierderile mai mari.

„Cerealele de toamnă semănat edupă sfecla pentru zahăr oferă rezultate relativ mai bune comparativ cu porumbul semănat după sfecla pentru zahăr. În 2016, fiind și un an bun, am obținut 8 tone per hectar pentru cultura orzului, semănată după sfecla pentru zahăr. Totuși, sfecla pentru zahăr este un premărgător nu atât de bun pentru cerealele de toamnă, deoarece eliberează terenul mai târziu. Însă, dacă există posibilitate de a pregăti bine terenul și asigura nutriția necesară, este pretabilă și această cultură”.

Semănând grâu după porumb, agricultorii se pot trezi cu atacuri severe de fuzarioză. Astfel, porumbul nu este un premărgător bun pentru grâu.

‹ adv ›

Amintim că, anterior, fermierii ne-au anunțat despre atacuri masive a viermelui vestic al rădăcinilor de porumb pe câmpurile unde este practicată monocultura porumbului, pierderi de recoltă provocate de fuzarioză la grâu, dar și de samuraslă la floarea soarelui.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›