/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Lucrările de curățare a arborilor de crengi uscate și defrișarea copacilor uscați sunt în toi

06 octombrie 2020, ora 23:35

Defrișarea planificată a arborilor periculoși din capitală este în toi. Pe mai multe străzi, muncitorii de la Spații Verzi curăță copacii de crengile uscate. Se aude sunet de ferestraie și în parcurile publice. După ce sunt date jos, crengile fie sunt donate familiilor nevoiașe, fie sunt transformate în îngrășământ.

De ceva timp, pe străzile și prin parcurile din capitală, angajații de la Spații Verzi sunt implicați în curățarea arborilor de crengile periculoase. Astăzi, o brigadă trebăluia în parcul La Izvor.

VASILE RENIȚĂ, MAISTRU, „SPAȚII VERZI”: „Copacii se defrișează conform autorizației, după cum vedeți copacii sunt putrezi, ei au mai mult de 50 de ani, după aia noi îi transportăm la depozitul central, îi realizăm la muncitori, la solicitanți care sunt.”

În preajma parcului Valea Trandafirilor, muncitorii de la Spații Verzi curățau aleile de copacii uscați.

„Da aceștia nu sunt uscați, crengele care se taie nu sunt uscate nu știu motivul pentru care o fac, dacă este pentru siguranță atunci e bine,dacă este pentru alte motive atunci nu.”

O altă echipă de muncitori muncea de zor pe strada Mitropolit Dosoftei, unde, la fel, erau defrișați arborii depășiți deja de timp.

Muncitorii spun că, în ultimul timp, tot mai mulți chișinăuieni le cer să intervină pentru a tăia copacii putrezi de pe străzi sau din curți.

„Iată rămâm tineri, nuci, plopi sunt aici, cred că o să planteze alți copaci… lemnul dau la bătrâni, la pesioneri, la familii vulnerabile.”

Șeful de la Spații Verzi, Serghei Carp, a declarat pentru TV8 că acțiunile de defrișare sunt efectuate în parcurile renovate și în zonele în care copacii bătrâni reprezintă un pericol pentru trecători și șoferi.

SERGHEI CARP, ŞEF ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI: „Specialiștii noștri tot timpul au grijă și monitorizează starea arborilor care se află în gestiunea noastră în spații verzi. E clar că, când ajunge să prezinte pericol, sunt în stare de putrefacție sau apar ramuri uscate, se face actul fitopatologic și se înaintează la Agenția de Mediu.”

Lemnul obținut din tăierea copacilor este oferit pensionarilor și familiilor social vulnerabile. Iar crengile sunt duse la Stația de Epurare și folosite ca îngrășământ natural. Sunt însă și cazuri când copacii cad la pâmânt, fiind doborâți de furtună. Recent, un pom s-a prăbușit peste un automobil care se deplasa pe strada Muncești, avariindu-l destul de grav. Șoferul a scăpat ca prin urechile acului.

REPORTER: Cătălina GRAUR
IMAGINE: Sergiu CIUBARĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram