image
Sursa foto: jurnal.md

DOC // Ministerul Finanțelor nu știe câți bani s-au economisit în educație pe timpul pandemiei

Ministerul Finanțelor este în imposibilitatea de a evalua resursele financiare economisite pe perioada sistării activității instituțiilor de învățământ, se arată în răspuns.

Din 11 martie, din cauza pandemiei covid-19, a fost sistată activitatea tuturor instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. AO „Părinți Solidari” a trimis o solicitare pe 18 septembrie către Ministerul Finanțelor pentru a afla câți bani s-au economisit în urma sistării activității școlilor și grădinițelor și cum vor fi utilizați acești bani în noul an de studii.

Ministerul Finanțelor susține că nu știe câți bani s-au economisit și că este în imposibilitate de a identifica economiile neevaluate.

„Prin urmare, ținând cont de toate argumentele invocate, Ministerul Finanțelor este în imposibilitate de a identifica economiile înregistrate de la sistarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ, precum și de a prezenta cheltuielile instituțiilor de învățământ pe tipuri de finanțare”, se arată în răspunsul MF.

Economiile neevaluate de către Ministerul Finanțelor ar putea fi folosite în alte scopuri decât în educație, susțin membrii AO „Părinți Solidari”.

„Considerăm ca răspunsul oferit de Ministerul Finanțelor este unul evaziv și incomplet. Autoritățile pur și simplu nu doresc să ofere publicului o analiză despre bugetele aprobate și executate efectiv, pe durata închiderii instituțiilor de învățământ. Putem concluziona că sumele de bani neutilizate au fost redirecționate pentru alte domenii, decât educația. Respectiv nu te poți aștepta la decizii adecvate mai ales în contextul în care societatea civilă nu este inclusă în procesul decizional și nu există transparență”, menționează Iulia Nazaria.

Noutăţile partenerilor

comentarii: