Mai multe „cadavre” auto în Moldova? Ministerul Finanțelor propune ridicarea restricțiilor la importul mașinilor mai vechi de 10 ani

Restricțiile la importul mașinilor mai vechi de 10 ani ar putea fi scoase. Cu un proiect în acest sens vine Ministerul Finanțelor, care spune că taxele pentru mediu vor fi mai mari pentru acest segment de mașini.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul proiectului de lege se punctează că „în speță legislația vamală, nu ar trebui să prevadă interziceri de bunuri (cu excepția celor care este interzisă circulația pe teritoriul țării, cum ar fi drogurile), iar în cazul în care se dorește restrângerea importurilor anumitor bunuri din raționamente ecologice, acestea urmează a fi realizate prin aplicarea unor impozite majorate”.

Mai mult, în acest sens, concomitent cu eliminarea prohibițiilor se propune majorarea esențială a accizelor proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport.

„Existența prohibițiilor creează stimulente pentru activități ilicite, prin care se evită atât interzicerile cât și achitarea impozitelor. De asemenea, acestea nu permit dezvoltarea unor afaceri ce au drept scop importul prelucrare a și exportul bunurilor respective”, se mai punctează în document.

De precizat că legislația actuală prevede că se interzice importul autoturismelor mai mari de 10 ani, se interzice importul autobuzelor de până la 20 de locuri mai mari de 7ani, și altor autobuze și camioane mai mari de 10 ani și se interzice importul tractoarelor mai mari de 12 ani.

Proiectul urmează să fie analizat în cadrul Guvernului.


Pub