Veaceslav Platon: Cercul devine tot mai strâmt. Plahotniuc a fugit de un dosar penal deschis în SUA

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi fugit din Statele Unite ale Americii, după ce procurorii de acolo i-ar fi intentat un dosar penal pentru spălare de bani. Declarația a fost făcută de către omul de afaceri, Veaceslav Platon, pentru UNIMEDIA, care spune că „urmărește îndeaproape acțiunile lui Plahotniuc”, pe care îl acuză de fabricarea dosarului penal pentru care a stat încarcerat.

Foto: UNIMEDIA

„Cercul de manevră pentru Vlad Plahotniuc a devenit foarte strâmt. Procurorii din Statele Unite ale Americii i-au intentat o cauză penală, pentru spălare de bani, un dosar nou, ce nu are vreo legătură cu alte cauze penale în care este vizat, deschise în mai multe țări. El a fost nevoit să fugă din SUA, pentru că nu avea o altă soluție, mai ales că și recursul privind indezirabilitatea sa pe teritoriul acestei țări, din câte cunosc, a fost respins”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Veaceslav Platon.

Omul de afaceri afirmă că venirea lui Plahotniuc mai aproape de Moldova nu face decât să „mărească dorința multora de a-l găsi și al atrage la răspundere” și nu crede că cineva dintre politicienii moldoveni are vreun dialog cu fostul lider democrat.

„Nu are niciun dialog cu nimeni, pentru toți înțeleg că orice discuție cu Plahotniuc ar însemna sinucidere politică, un cartonaș roșu cert. Orice alte declarații la acest capitol sunt simple lozinci electorale și încercări de a păta pe un candidat sau altul”, a mai spus omul de afaceri.

Veaceslav Platon afirmă că urmărește „îndeaproape manevrele disperate ale lui Plahotniuc”, chiar dacă nu a mai discutat cu acesta din 2016. Omul de afaceri îl acuză pe Plahotniuc că i-ar fi fabricat dosarul penal pentru care a stat încarcerat în Penitenciarul Nr.13.

Solicitat de UNIMEDIA, Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc în Republica Moldova, a spus că nu cunoaște despre vreo cauză penală ce îl vizează pe clientul său, deschisă în SUA.

Ambasada SUA în Moldova a confirmat astăzi că Vladimir Plahotniuc a plecat voluntar din Statele Unite, pe 28 august 2020 și nu se mai poate întoarce în această țară, fiind neeligibil, din cauza „implicării sale în acte semnificative de corupție”.

Recent, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Vlad Plahotniuc se află în Turcia, iar organele drept au înaintat o solicitare de extrădare a acestuia. Plahotniuc este în căutare pentru mai multe capete de acuzare, în special fiind vorba de acte de corupție. Acesta a părăsit Republica Moldova în iunie 2019 și s-a aflat până recent pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.


Pub