6 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 831 cazuri noi de infectare și 14 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Noi reguli pentru cetățenii R.Moldova care intenționează să intre în România

  • Ambasada României în Republica Moldova informează că, începând cu data de 7 octombrie 2020, în conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență,  vor intra în vigoare noi prevederi legale privind suspendarea măsurii carantinei. Astfel, se exceptează, de la măsura carantinei, persoanele care sosesc în România din Republica Moldova, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. De asemenea, persoanele care sosesc în România din Republica Moldova și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Ministrul Justiției, testat pozitiv la COVID-19

  • Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a fost testat pozitiv la COVID-19. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook. „Stimați prieteni, bună ziua! Sunt acasă și mă tratez de COVID 19”, a scris ministrul. Anterior, au mai confirmați pozitiv ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, și vicepremiera pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

O asistentă medicală de la Institutul Oncologic, răpusă de COVID. A luptat cu virusul 20 de zile

  • O asistentă medicală în vârstă de 47 de ani de la Insititul Oncologic din capitală a pierdut lupta cu COVID-19, după ce a luptat 20 de zile cu virusul. Într-o postare pe Facebook a instituției se menționează că Minodora Camerzan și-a consacrat viața sistemului sănătății începînd cu anul 1992, când a finalizat Colegiul de Medicină din Bălți și s-a încadrat în Oficiul Medicilor de Familie din satul Crișcăuț, raionul Dondușeni. În cadrul Institutului a activat din februarie 2020, reușind în scurt timp să devină un membru al colectivului cu includerea în toate grijile și responsabilitățile cu care activează angajații. „ 20 de zile a luptat cu maladia COVID-19 pe fondalul altor maladii cronice. Trăim clipe grele de conștiientizare, că maladia poate fi atît de cruntă. Exprimăm condoleanțe rudelor și celor apropiați. Exprimăm condoleanțe tuturor care au cunoscut-o pe Regretata Minadora Camerzan”, se mai arată în mesajul de condoleanțe.

Prețurile la medicamentele de prima necesitate nu vor crește pe fondul pandemiei, afirmă șeful Agenției Medicamentului

  • Agenția Medicamentului încearcă și depune tot efortul ca aceste prețuri să nu fie majorate, chiar în pofida unei cereri semnificative pentru anumite produse, a declarat pentru Radio Europa Liberă Eremei Priseajniuc, directorul general AMDM. „Sigur că există acele tentative sau cereri din partea unor reprezentanți ai mediului de afaceri care, chiar în pofida situației complicate, urmăresc acel scop comercial pentru a majora prețuri chiar și cu 100-200 %. Dar Agenția Medicamentului este fermă în a gestiona situația și încearcă să identifice soluții ca să nu fie admisă această majorare, mai ales în situațiia în care ne-am pomenit”, a spus Priseajniuc. „În acest sens,venim și cu un apel către acei producători, care înțelegem foarte bine că există unele argumente plauzibile în tot ce înseamnă majorarea prețului pentru substanța activă sau pentru materia primă, dar, totodată, îi rugăm să ia în considerație că suntem într-o situație foarte complicată, în condițiile în care urmează să menținem și să asigurăm pentru toți cetățenii noștrii accesibilitatea, inclusiv economică, la medicamentele necesare, nu doar în în rtatamentul Covid, dar și în perioada rece a anului.”

Alerte de călătorie COVID-19

  • Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a informat despre actualizarea alertelor de călătorie (conform situației din data de 5 octombrie 2020).  Informația exhaustivă poate fi accesată pe site-ul ministerului  www.mfa.gov.md (banner: Alerte de călătorie COVID-19) sau pe adresa directă: https://bit.ly/3lfPSBm (fișier în format pdf). Totodată, pentru siguranța cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare, suplimentar la coordonatele misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are activat un Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau din străinătate la: +373 22 788 722.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.