03:29:46 19.04.2024
Stiri

Fostul CĂPITAN al echipei naționale de fotbal CANDIDEAZĂ la șefia Federației Moldovenești de Fotbal: „Sunt convins că fotbalul moldovenesc trebuie și poate fi altfel”

Actualitate 06.10.2020 11:10 Vizualizări5070 Autor: Ziarul National
Fostul CĂPITAN al echipei naționale de fotbal CANDIDEAZĂ la șefia Federației Moldovenești de Fotbal: „Sunt convins că fotbalul moldovenesc trebuie și poate fi altfel”


Cu o carieră de aproape 20 de ani în fotbalul mare, fostul căpitan al echipei naționale, Radu Rebeja, intenționează să ofere și el ceva în schimb sportului din R. Moldova.

În primul rând, Rebeja și-a investit o parte din banii câștigați din fotbal într-o academie de fotbal, iar acum și-a pus în plan să scoată din mocirlă și fotbalul moldovenesc. În acest sens, Radu Rebeja intenționează să candideze pentru funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal, în condițiile în care forul fotbalistic ar fi deraiat în zona politicului de când la cârma instituției a ajuns Leonid Oleinicenco. Într-un interviu pentru presa din Rusia, acolo unde a jucat zece ani, Rebeja a povestit despre starea fotbalului din republica noastră și despre planurile sale de viitor.

Potrivit lui Radu Rebeja, fotbalul din R. Moldova nu se află acum în cea mai bună etapă a dezvoltării sale. „Dezvoltarea fotbalului depinde, în mare măsură, de situația economică din țară, de implicarea agenților economici, eventual a structurilor de stat în ceea ce privește fotbalului pentru copii și tineret. Mai depinde de cluburi și dezvoltarea infrastructurii sportive și fotbalistice. În această perioadă dificilă doar fanii și oamenii dedicați acestui fenomen sunt gata să investească în dezvoltarea fotbalului. În opinia mea, un rol esențial îl are Federația de fotbal. Campionatul intern se ține pe banii investiți de persoanele fizice. În R. Moldova nu există întreprinderi și alte structuri de stat care să investească în fotbalul profesionist. Autoritățile locale și municipale susțin, în măsura posibilităților, doar fotbalul de amatori”, a declarat Radu Rebeja.

Fostul căpitan al echipei naționale, cu peste 70 de prezențe în prima reprezentativă, susține că nici echipa de seniori a R. Moldova nu bucură fanii cu rezultate bune.„Culegem roadele unei strategii greșite de dezvoltare a fotbalului, în special la nivel de copii și tineret. Nu este corect să ceri și să aștepți rezultate de la echipele naționale, fără să fi investit resurse suficiente în educația tinerilor fotbaliști. Trebuie să muncim enorm pentru a remedia situația”, recunoaște Radu Rebeja.

În acest sens, Radu Rebeja a făcut deja primul pas – a deschis la Chișinău propria academie de fotbal, după modelul implementat în România de Gheorghe Hagi.

„Am avut ocazia să lucrez și să câștig experiență în multe structuri, dar indiferent de ce am făcut, nu am încetat niciodată să mă preocup de fotbal. Ideea de a deschide o academie de fotbal o am de foarte mult timp, iar acum sunt mulțumit că, împreună cu partenerii mei, mi-a reușit să-mi realizez acest vis. Este vorba de primul proiect de parteneriat public-privat în domeniul sportului. Mă bucur că am reușit să creăm un sistem și un proces în care tinerii fotbaliști să poată primi, simultan, educație generală și educație fotbalistică. Cel mai important este că, după ce am creat condiții bune de antrenamente și am adunat o echipă de antrenori profesioniști, văd cum se dezvoltă copiii, cum pot ei să gestioneze o situație sau alta în teren. M-am convins încă odată că avem foarte mulți copii talentați și este important să-i ajutăm să-și realizeze visul- să joace fotbal de calitate și la cel mai înalt nivel”, a precizat fostul fotbalist.

Acum, după ce și-a realizat visul și a pus o piatră de temelie la dezvoltarea fotbalului din R. Moldova, Radu Rebeja intenționează să meargă mai departe și să candideze la șefia Federației Moldovenești de Fotbal. În acest sens, spune că are un program ambițios, care va produce rapid rezultate așteptate de toți amatorii fotbalului, dar mai ales de cei implicați în acest fenomen.

„Sunt convins că fotbalul moldovenesc trebuie și poate fi altfel. Și aici am în vedere nu doar la rezultatele care pot fi obținute pe termen scurt. Eu vorbesc despre calitatea fotbalului prestat, despre sistemul de dezvoltare a fotbalului. Asta ne va permite să creștem și să educăm generații de jucători, care vor crește nivelul campionatului intern. Cei mai buni dintre acești fotbaliști trebuie să aibă oportunitatea să plece în campionatele puternice din afară, iar ulterior să facă mult mai puternică echipa noastră națională. Din păcate, prima reprezentativă este pe locul 175 în lume.

Suntem în ajunul alegerilor pentru șefia FMF. Congresul urmează să se desfășoare pe 20 ianuarie 2021. Eu am reușit deja să adun în jurul meu mulți oameni de fotbal. Gândim la fel și împărtășim aceleași idei. După ce am studiat experiența pozitivă din trecut, noi ne dorim să oferim comunității fotbalistice din R. Moldova o nouă cale de dezvoltare. Ne propunem să ajutăm cluburile, mai ales că trecem printr-o perioadă foarte dificilă. Totuși, cel mai important este să ducem la un nou nivel de dezvoltare fotbalul pentru copii și tineret. Nu în ultimul rând, vom acorda o mare atenție dezvoltării fotbalului în provincie. Urmează o muncă foarte grea, inclusiv pentru dezvoltarea infrastructurii fotbalistice, dar și în lupta împotriva corupției și meciurilor trucate. Sunt încrezător că vom reuși și că fotbalul nostru are un mare potențial de creștere”, a conchis Radu Rebeja.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md