16:34:06 19.04.2024
Stiri

DOC // Partidul „ȘOR” susține că este ținta unor ATACURI menite să-i blocheze activitatea politică și electorală

Actualitate 06.10.2020 12:31 Vizualizări687 Autor: Ziarul National
DOC // Partidul „ȘOR” susține că este ținta unor ATACURI menite să-i blocheze activitatea politică și electorală Facebook


Partidul Politic „ȘOR” și candidatul său la alegerile prezidențiale, Violeta Ivanov susțin că sunt ținta unei conspirații din partea autorităților, care are ca scop împiedicarea activității formațiunii în campania electorală prezidențială și chiar excluderea candidatului formațiunii din cursa electorală. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de parlamentarul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov.

Deputatul Ulanov, dar și juristul Dumitru Cazac, au făcut referire la încălcările fără precedent comise de „Victoriabank”, care a închis unilateral conturile partidului, în timp ce alte bănci nu vor să încheie contract cu formațiunea. Între timp, autoritățile statului responsabile de acest domeniu nu întreprind absolut nimic pentru a debloca situația, în pofida unei încheieri judecătorești în acest sens, a precizat Ulanov.

Cu doar câteva luni înainte de campania electorală, „Victoriabank”, unde își avea contul Partidul „ȘOR”, a anunțat rezilierea contractului, fără a prezenta niciun argument sau motiv în acest sens. Deși instanța de judecată a emis o hotărâre prin care „Victoriabank” era obligată să deservească partidul conform contractelor anterioare, până la emiterea unei hotărâri definitive pe caz, instituția bancară nu s-a conformat, spune sursa citată. Între timp, Partidul „ȘOR” a depus cerere de deschidere a contului la toate instituțiile bancare din R. Moldova, dar i s-a refuzat, sau nu a primit răspuns, a explicat juristul Dumitru Cazac.

Situația a devenit și mai gravă în perioada electorală, când a fost refuzată deschiderea contului grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea Violetei Ivanov.

Partidul „ȘOR” s-a adresat la Comisia Electorală Centrală, care a redirecționat demersul către Banca Națională a Moldovei (BNM). Între timp, și formațiunea s-a adresat BNM, organul care controlează activitatea bancară. „BNM ne-a răspuns că nu are prerogativa de a penaliza băncile pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, nu este împuternicită să oblige băncile să deschidă un cont (deși legea obligă persoanele juridice să dețină un cont bancar) și, în general, nu are competența de a soluționa astfel de chestiuni”, a declarat Dumitru Cazac.

El a menționat că este vorba de o încălcare clară a Constituției și a drepturilor politice și electorale ale Partidului „ȘOR” și candidatului său.

Iar deputatul Denis Ulanov a arătat că toate aceste grave încălcări ale legislației demonstrează că este vorba de o conspirație împotriva Partidului „ȘOR” și a candidatului său, cărora le sunt încălcate în mod flagrant drepturile și sunt create condiții inegale de participare în procesul electoral. Denis Ulanov a amintit că toate cheltuielile electorale necesită operațiuni bancare de pe un cont deschis special în acest scop.

„Cum putem explica această pasivitate a CEC și BNM decât printr-o conspirație a instituțiilor de stat pentru a bloca procesul electoral în care Partidul „ȘOR” joacă un rol activ? De facto, CEC și BNM contribuie la încălcarea drepturilor și competiției politice în procesul electoral”, a declarat Denis Ulanov.

El consideră că cele două instituții îndeplinesc o comandă politică și a cerut respectarea legislației precum și demiterea funcționarilor BNM care, prin inacțiunile lor, periclitează activitatea Partidului „ȘOR”.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md