15:07:30 16.04.2024
Stiri

Directorul Agenției Medicamentului: Vaccinul UE împotriva COVID-19 va ajunge și în R. Moldova. România are un rol-cheie în proces

Actualitate 06.10.2020 15:58 Vizualizări811 Autor: Ziarul National
Directorul Agenției Medicamentului: Vaccinul UE împotriva COVID-19 va ajunge și în R. Moldova. România are un rol-cheie în proces


Uniunea Europeană va avea grijă ca vaccinul anti-COVID-19 să ajungă și în R. Moldova, iar un rol-cheie în acest sens îl are România, afirmă într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă” directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc.

„Suntem într-o permanentă comunicare cu eurodeputatul, președintele Eurocomisiei de Cercetare a Parlamentului European, care, printre altele, este și raportor pentru bugetul de sănătate, dl Cristian Bușoi. Demersul dumnealui, adresat comisarului pentru sănă tate Stella Kyriakidess, referitor la suportul pentru Republica Moldova, a dat rezultate, inclusiv prin recentele declarații al dnei Stella Kyriakidess, referitor la inserarea unor clauze în contractele care sunt încheiate cu producătorii de vaccinuri, producătorii care vor dezvolta într-un timp proxim aceste vaccinuri, prin care să fie prevăzut dreptul țărilor UE să distribuie, inclusiv pentru țările non-UE, printre care suntem siguri că va fi și Republica Moldova, în condițiile în care țările membre UE vor recepționa acest vaccin”, a declarat Priseajniuc.

Acesta a remarcat aportul deosebit al României în punerea la dispoziției R. Moldova a vaccinului împotriva coronavirusului.

„Și România, în acest sens, a manifestat deschidere, în contextul vizitei efectuate, după cum ați menționat, pe 13-14 august, curent, inclusiv platforma care a fost utilizată - și tot ce înseamnă MAI, - prin intermediul lui Raed Arafat, care este una dintre persoanele-cheie în gestionarea crizei în România. Inclusiv din partea Agenției Naționale a Medicamentului, dl Almășan, care de asemenea a manifestat deschidere și suport pentru implementarea cu succes a acestui proiect”, a mai menționat Priseajniuc.

Amintim că, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană este în discuţii cu mai multe companii pentru a asigura potenţiale vaccinuri pentru COVID-19, în contextul în care numărul de infectări a crescut „îngrijorător" în Europa. Comisia a încheiat deja două acorduri de achiziţie în avans şi negociază încă cinci.

Deschide.md


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md