(foto) Cum arată conacul generalului Victor Dombrovski din raionul Dondușeni – monument istoric aproape în ruine 

BeFunky-collagejuhygfewergh
Foto: Andrei Cojocaru

Ceva timp în urmă, pe rețelele de socializare a apărut o postare care ne-a atras atenția. Este vorba de fotografiile publicate de Andrei Cojocaru, cu moșia generalului Victor Dombrovski din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni – conac construit la începutul secolului al XIX-lea, care astăzi este aproape o ruină.

Potrivit datelor istorice, conacul a fost construit între anii 1910 și 1912 pe moșia generalului Victor Dombrovski. Anterior, conacul includea și un parc dendrologic construit de Ippolit Vladislavski-Padalko. Potrivit cercetătorilor de la Academia de Științe a Moldovei, acesta a sădit unul dintre cele mai reușite landșafturi pe teritorii mici.

Andrei Cojocaru, un internaut care a împărtășit pe rețelele de socializare o serie de fotografii cu starea conacului, spune că, cel mai probabil, în câțiva ani această moșie va rămâne doar amintire.

„La moment, conacul este într-o stare degradantă. Acoperișul a cedat în toată clădirea. De asemenea, are fisuri pe toată clădirea și, cel mai probabil, în câțiva ani el nu va mai exista – vor rămâne doar ruine și poze.”

De asemenea, Andrei a menționat că, până în anul 1997, conacul a fost sediul unui sanatoriu/spital pentru bolnavi de tuberculoză, iar de atunci acesta este nelocuibil.

Sursă foto: Andrei Cojocaru

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente