Examinarea propunerii procurorului general privind formarea completelor de judecată specializate în frauda bancară, amânată pentru o perioadă nedeterminată

Julieta Savițchi
06/10/2020

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat marți examinarea demersului procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind formarea completelor de judecată specializate în examinarea dosarelor ce țin de fraudarea sistemului bancar.

Inițiativa de amânare a venit din partea magistratului raportor, Petru Moraru, care a invocat că mai este nevoie de timp pentru a studia problema, iar ceilalți membri ai CSM l-au susținut unanim.

Alexandr Stoianoglo a sesizat CSM și Ministerul Justiției privind formarea completelor de judecată specializate în examinarea dosarelor ce țin de furtul miliardului la data de 30 septembrie. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se arată că implementarea respectivului proiect este dictată de „necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestei categorii de dosare, care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de cinci ani”.

„Societatea deja de mult timp așteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați să-și primească pedepsele”, a argumentat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit documentului, o altă latură „sensibilă” a acestor dosare ține de felul în care va avea loc gestionarea examinării judiciare. „Având experiența specializării judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane, credem că specializarea judecătorilor și în domeniul crimelor financiar-bancare va aduce un plus de valoare administrării justiţiei, prin asigurarea calităţii procedurilor în faţa instanţelor, a deciziilor pronunţate de acestea și va fortifica institutul precedentului judiciar”, a conchis Stoianoglo.

Inițiativa lui Stoianoglo a fost criticată de deputați din opoziție, ex-miniștri ai Justiției și experți ca una riscantă și anticonstituțională.

Julieta Savițchi
06/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii