Avocatul Copilului: „Este inacceptabilă folosirea minorilor ca material electoral”

Irina Odobescu
06/10/2020

Avocatul copilului propune sancționarea concurenților electorali pentru exploatarea imaginii copiilor în campaniile electoralea. În cadrul unei conferințe de presă organizate marți, Maia Bănărescu a anunțat că va veni cu propuneri de modificare și completare a legislației naționale.

Legislația Republicii Moldova nu prevede norme de sanționare a demnitarilor, funcționarilor publici, actorilor electorali care folosesc imaginea copiilor cu încălcarea normelor stabilite de standartele intenaționale și naționale. În cadrul campaniei electorale vor fi analizate drepturile copilului în contextul respectării dreptului la opinie, informare, asociere, viață intimă și privată, dar și dreptul de a participa la activități publice și politice în contextul standardelor internaționale și legislației naționale. 

„Copiii nu pot fi folosiți și expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor, instituții publice sau private în scopuri de a obține avantaje sau de a influența decizia autorităților publice. Este inacceptabilă folosirea ca material electoral cu minori sau implicarea acestora în activități care ar putea aduce beneficii electorale”, a declarat Maia Bănărescu.

Standardele internaționale și legislația națională interzice expres folosirea copiilor și folosirea imaginii copiilor în scopuri de a obține dividente electorale. De cealaltă parte, educația corectă politică și electorală a copilului e binevenită și necesară încă din periopada adolescenței. Copiii se pot afla în spațiul electoral doar sub aspectul implimentării dreptului copilului, nu ca material electoral, spune ombudsmanul.

„Copilul este un subiect activ, o persoană care are dreptul să se folosească deplin de drepturile pe care le posedă și sigur limitarea trebuie făcută în conformitate cu standartele internaționale și cu legislația în vigoare. Nu putem spune că copiii trebuie limitați în general de tematica electorală sau că ar trebui să fie străini acestei tematici. Standardele internaționale prevăd că copiii au dreptul să adreseze întrebări concurenților electorali, să se intereseze asupra programelor concurenților electorali”, a spus Dumitru Daria, consultantul principal al direcției Drepturilor copilului.

Maia Bănărescu a chemat concurenții în scrutinul prezidențial la corectitudine, inclusiv în ceea ce privește respectarea drepturilor copiilor, afirmând că minorii, din cauza vulnerabilității lor, nu trebuie să fie folosiți pe post de instrumente pentru sensibilizarea alegătorilor și atragerea simpatiilor electoratului. Având în vedere desfășurarea campaniei electorale în  condițiile pandemiei de COVID-19, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a atras atenția candidaților la funcția de președinte al țării și membrilor echipelor electorale ale acestora asupra importanței respectării stricte a normelor sanitare, mai ales în situațiile în care vor vizita instituții unde se vor afla copii. 

Maia Bănărescu a anunțat că va monitoriza pe parcursul campaniei electorale folosirea imaginii copiilor și atragerea lor în acțiunile candidaților și partidelor politice și că, în baza constatărilor, va elabora un raport tematic la acest subiect. 

Modificarea legislației în vigoare, dar și norme de sancționare a actorilor politici care utilizează copiii sau imaginea copiilor în campanii electorale vine după ce imaginea a doi copii a fost folosită la inaugurarea unei toalete. 

Irina Odobescu
06/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii