/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Autoritățile municipale vor scoate dreptul de a vinde în gherete la licitație... cu strigare

missing
06 octombrie 2020, ora 21:30

Pentru a putea vinde în gherete, doritorii vor trebuie să câștige acest drept. Pentru aceasta, ei vor trebui să participe la licitație prin… strigare. Loturile pe care urmează să fie amplasate gheretele vor fi identificate de primărie, iar mai apoi vor fi licitate. De exemplu, pentru o unitate de comerț, care are 3 m2, prețul va porni de la 26 de mii de lei. Va câștiga lotul cel care va oferi prețul mai mare. În felul acesta, autoritățile municipale speră ca gheretele să nu fie amplasate haotic, la tot pasul. Noua procedură va intra în vigoare din 1 noiembrie.

Conform regulamentului, schemele de amplasare a gheretelor vor fi elaborate de Primăria mun. Chișinău, după care vor fi aprobate de către Consiliu Municipal Chișinău. Licitațiile propriu-zise vor fi organizate de o Comisie, care va desemna câștigătorii licitației. Aceștia vor fi atât persoane fizice cât și juridice care vor propune suma cea mai mare pentru un anumit lot.

ION CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: „Se selectează compania care urmează să liciteze, sunt loturi distincte, în loturi încap 15 locații/ scheme de amplasare, nu mai mult de trei per unitate comercială. Asta ar înseamna să excludem monopolul care ar putea să existe”.

Potrivit autorităților municipale, la licitație vor fi admise doar persoanele preselectate din timp. Pentru o unitate de comerț ambulant de tip gheretă, care comercializează produse alimentare, amplasată într-un parc, cu o suprafață de 3 m2, suma de start la licitație ar fi de 26 de mii de lei. De partea cealaltă, cei mai cunoscuți agenți economici care își vând produsele și în gherete au precizat pentru tv8 că deocamdată nu pot să se expună.

REPREZENTANT COMPANIE DE DISTRIBUȚIE A APEI: „Cred că da, dacă trebuie. Până când nu erau probleme cu gheretele noastre. Noi lucrăm cu primăria și cu toate preturile din oraș și nu erau probleme. Nu era probleme ca să schimbăm ceva gherete sau să se închidă, ori să ne mute undeva. La noi toate gheretele sunt în curtea clădirilor, nu pe străzile principale”.

REPREZENTAT COMPANIE AVICOLĂ: „ Nu avem ce comenta din momentul că, în primul rând, regulamentul intră în vigoare la 1 noiembrie, nu știm cum va lucra, cum va fi”.

În ultimele luni, autoritățile Capitalei au evacuat de pe străzi și din curți circa 400 de gherete, care erau amplasate ilegal, fără autorizații valabile. Cele din parcuri își vor încheia activitatea a doua zi de Hramul Orașului.

Reporter: Svetlana Carțîn
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram