‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaIoniță: Reeșalonarea creditelor - în interesul băncilor. Agricultorii sunt cei mai mari creditori

Ioniță: Reeșalonarea creditelor – în interesul băncilor. Agricultorii sunt cei mai mari creditori

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Economistul Veaceslav Ioniță spune că nu vede de ce băncile comerciale nu ar merge la întâmpinarea agenților economici oferind posibilitatea de reeșalonare a creditelor. Acest lucru fiind în interesul lor, întrucât agricultorii sunt cei mai mari creditori.

Băncile comerciale au în prezent în jur de 30 de miliarde de lei pe conturile lor, bani cu care nu au ce face. Banii stau în conturi și nimeni nu ia credite. Nici Banca Națională acum nu le pedepsește dacă nu obțin banii împrumutați la timp. Ele, în principiu, ar trebui să fie interesate să ajute agentul economic, agricultorul, să iasă din acest impas”, zice Ioniță.

Cât privește intervenția statului în aceste condiții, Ioniță este de părerea că Guvernul ar putea veni în ajutor făcând anumite achitări a dobânzilor și chiar unele garanții, însă pentru asta e nevoie de bani, ceea ce la moment este foarte greu de identificat, a mai adăugat specialistul.

Și expertul economic Viorel Gîrbu este de părerea că Guvernul nu trebuie să vină doar cu măsuri declarative de ajutor pentru agricultori, ci cu bani. Însă, la modul practic, în prezent este foarte greu de identificat aumite surse financiare atât în bugetul de stat, cât și străine.

„Pentru  a depăși această situație Guvernul trebuie să vină în ajutor agricultorilor cu bani prin care să ofere anumite garanții băncilor comerciale, să le dea sume suficiente, ca ele la rânul lor tot să poată face garanții”, afirmă expertul economic.

Potrivit specialistului, hotărârea de Guvern care prevede reeșalonarea creditelor, ar trebui revizuită.

„Modalitatea de soluționare a problemelor cu care se confruntă în acest an agricultorii a fost una nefericită. Trebuie de gândit anumite instrumente, astfel încât băncile comerciale să fie de-acord să accepte aceste mecanisme. În cazul de față, condițiile de joc nu sunt atractive pentru bănci, de asta, unele entități nu sunt interesate să reeșaloneze creditele”, explică specialistul în economie.

‹ adv ›

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›