marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcoRecomandări la semănatul grâului și orzului de toamnă, în condiții de secetă

Recomandări la semănatul grâului și orzului de toamnă, în condiții de secetă

Recomandate

Campania de semănat a culturilor de toamnă a început într-o perioadă secetoasă, care influențează negativ dezvoltarea culturilor.

Pentru a diminua impactul secetei asupra procesului de germinare, dar și evita dezvoltarea în masă a bolilor virotice, specialiștii recomandă semănarea mai tardivă a culturilor.

Termenul optim de semănat

„Din experiența pe care au avut-o fermierii acum 2 ani, când au semănat culturile de toamnă mai devreme, vedem că aceștia au avut pagube importante din cauza bolilor provocate de virusuri. Recomandăm semănarea mai târzie a grâului și orzului de toamnă. Acest lucru permite și reducerea atacului de acarieni și păduchi, care, de altfel, sunt vectori ai virusurilor. Virusul piticirii galbene a orzului poate produce pagube foarte mari, însă semănatul mai tardiv ar putea reduce impactul acestuia”, a menționat Vitalie Iatișin, reprezentantul cooperativei Agrostoc.

În zona de nord, grâul de toamnă în condiții de secetă este recomandat a fi semănat în perioada sfârșit de septembrie, început de octombrie (III-a decadă a lunii septembrie, prima decadă a lunii octombrie), iar în zona de sud a țării până pe data de 20 octombrie.

Densitatea plantelor

„În dependență de soi și capacitatea de înfrățire, pentru soiurile din regiunea noastră recomandăm norme de 4,5-6 milioane de boabe germinabile per hectar, în dependență de facultatea germinativă a semințelor. Doar în condiții optime, în care poate fi obținută o răsărire uniformă, pot fi semănate 4,5 milioane de semințe. În kilograme, în dependență de facultatea germinativă și masa a o mie de boabe, ar fi circa 200-230 kg per hectar

Premărgători recomandați

Pentru grâu și orz, din spectrul de culturi pe larg cultivate în țară, buni premărgători sunt mazărea, soia și rapița.

„Resturile rămase după cultura rapiței se descompun foarte repede, datorită conținutului înalt de azot. Totodată, aceasta lasă și un sol afânat. În plus, recoltarea acestei culturi este realizată timpuriu, deci avem termen suficient pentru a crea condițiile necesare pentru grâu. Mazărea este un premărgător mai bun comparativ cu soia, deoarece eliberează terenul mai timpuriu”.

Adâncimea de semănat

În condiții de secetă, este recomandată adâncimea de încorporare a semințelor de 4-5 cm.

„Decalajul de temperatură înregistrat noaptea și ziua contribuie la condensarea vaporilor. Analizând semințele din sol, am găsit rădăcinuțele cu sol umed, respectiv procesul are loc în condiții favorabile. Umiditatea obținută de la condensarea vaporilor facilitează germinarea semințelor, iar grâul poate răsări și în sol uscat”.

Expertul nu recomandă tăvălugirea solului, în cazul în care semănătorile sunt performante, deoarece lucrarea ar putea stagna procesul de răsărire uniformă a semințelor.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco