image
Sursa foto: Valerii Corcimari

În pofida deciziei autorităților din mai multe sate, Lesnic cere Tiraspolului să asigure accesul votanților pe 1 noiembrie

În pofida deciziei autorităților locale din mai multe sate, care au respins propunerea CEC de a deschide secții de votare pentru cetățenii din Transnistria, Biroul politici pentru Reintegrare de la Chișinău anunță că a trimis un demers în adresa Tiraspolului în care solicită eliminarea restricțiilor ce țin de libera circulație pe 1 noiembrie, în ziua scrutinului prezidențial.

Biroului politici de reintegrare (inclusiv delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control), precum și altor autorități naționale le-au fost stabilite responsabilități suplimentare ce țin de asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a solicitat asigurarea liberei circulații a cetățenilor din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate, făcând apel către copreședinții Comisiei, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a contribui la evitarea restricțiilor și incidentelor, în special pentru alegerile din 1 noiembrie curent”, se spune într-un comunicat emis de serviciul de presă al instituției.

Potrivit aceleiași surse, „negociatorul-șef din partea Republicii Moldova, Cristina Lesnic a remis în adresa negociatorului-șef de la Tiraspol un demers cu privire la eliminarea restricțiilor ce țin de libera circulație în acest sens”.

Amintim că Tiraspolul a anunțat că va permite traversarea liniei administrative de către cetățenii care vor să-și exercite dreptul de vot fără a impune obligația de autoizolare timp de 14 zile sau de efectuare a testării din cont propriu contra noului coronavirus.

Consiliile locale din satele Gura Bâcului, Anenii Noi, Răscăieți din raionul Ștefan Vodă și Hagimus din Căușeni au adoptat hotărâri la nivel local prin care au respins propunerea CEC de a deschide secții de votare pe teritoriul acestor sate invocând situația de criză pandemică.

În pofida acestui fapt, CEC a decis deschiderea a 42 de secțiid e vot, inclusiv în aceste sate.

Amintim că la scrutinul prezidențial din 2016, dar și la ultimele alegeri parlamentare din RM, deplasarea votanților din regiunea transnistreană s-a produs cu scandal. Ulterior în mass-media au apărut mai multe imagini video în care se vedea că alegătorii sunt plătiți și sunt aduși în mod organizat la secțiile de vot.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: