Cel mai mare reactor de fuziune nucleară poate schimba cu totul felul în care avem acces la energie

Recent, o echipă de cercetători MIT a făcut o făcut o mare surpriză când au anunțat că reactorul lor de fuziune compact „SPARC” este „foarte probabil să funcționeze”.

Foto: playtech.ro

Anunțul, detaliat în șapte lucrări scrise de zeci de oameni de știință dintr-o listă vastă a instituțiilor de cercetare, susținea că cercetătorii merg pe o cale către realizarea puterii de fuziune. Acest lucru se întâmplă generând energie din fuzionarea nucleelor ​​atomice împreună ca Soarele, mai degrabă decât împărțirea lor, ca o centrală nucleară.

Promisiunea acestui concept este o sursă nesfârșită de energie curată fără a risca un dezastru nuclear.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, spune că este impresionat de cercetare. Dar care este costul pentru fuziunea nucleară?

„Este impresionant și cu siguranță se poate și ar trebui făcut”, a scris el pe Twitter despre cercetarea fuziunii, „dar bănuiesc că va fi mai costisitor decât energia eoliană și solară”. Energia de fuziune a fost sfântul graal pentru generarea de energie de peste o jumătate de secol. În timp ce știința și tehnologia din jurul proiectelor reactoarelor au parcurs un drum lung, Musk are dreptate că rămâne un vis evaziv, transmite Playtech.

Costul nu este singura problemă cu care se confruntă. În prezent, pur și simplu nu este încă viabil. Cu toate acestea, oamenii care lucrează la următoarea generație de reactoare de fuziune nu sunt descurajați. Echipa SPARC de la MIT speră să ajungă la punctul în care reactorul lor scoate de zece ori cantitatea de energie pe care o consumă.

Dar așa cum am mai auzit de multe ori, tehnologia este încă departe de a fi finalizată – peste un deceniu distanță . Obiectivul lor este să înceapă să genereze energie electrică începând cu 2035.

Și apoi, așa cum a spus Musk, energia de fuziune ar putea fi un efort costisitor. Prețul energiei eoliene și solare a scăzut de-a lungul anilor, oferindu-le un început mai mult decât sănătos înainte de fuziune.

Dezvoltarea unui reactor de fuziune funcțional și eficient se dovedește, de asemenea, a fi un proces extrem de costisitor. Centrala de fuziune ITER, care va fi în curând cea mai mare de acest gen din lume, este o colaborare internațională cu un preț ridicat: 22 de miliarde e dolari – o estimare conservatoare, spun criticii.

„Fusion este pregătit pentru un moment SpaceX”, a declarat anul trecut CEO-ul startup-ului general Fusion Christofer Mowry pentru NBC

Departamentul de Energie al SUA este de mult timp sceptic cu privire la planurile ITER. Congresul a confirmat că a aprobat o investiție de 115 milioane de dolari în 2016, dar sprijinul pentru proiect a scăzut pe parcursul primului mandat al președintelui Donald Trump. Doar 50 de milioane de dolari au fost alocați de către Departamentul Energiei în acest an – inclusiv pentru cercetarea și dezvoltarea atât a energiei de fuziune naționale, cât și internaționale.

În ciuda lipsei de entuziasm pentru ITER, parlamentarii americani nu au renunțat la fuziunea solară. La începutul acestei luni, Camera Reprezentanților SUA a aprobat un program de comercializare a energiei de fuziune pentru a sprijini o industrie în plină dezvoltare a întreprinderilor private.

Ce schimbări se vor produce odată cu implementarea conceptului

Speranța este de a transforma fisiunea într-o realitate prin parteneriate public-private – în același timp, cu colaborarea NASA cu SpaceX și alți contractori. Reducând operațiunile – cine are nevoie de un reactor de miliarde de dolari, de dimensiuni de teren de fotbal? Unele startupuri speră să vină cu soluții proprii în realizarea energiei de fisiune nucleară.

O lucrare din 2018 a explorat cum ar putea arăta economia energiei de fuziune în deceniile următoare. În timp ce costurile depind în mare măsură de aspectele exacte ale reactoarelor de fuziune, prețul electricității ar putea deveni comparabil cu cel al energiei solare și eoliene, susțin autorii lucrării.

Dar s-ar putea să nu fie vorba de una sau de alta – fuziunea este probabil mai probabil să fie doar o parte a soluției. Potrivit unui studiu comandat de o companie britanică de pornire a energiei de fuziune, fuziunea poate fi o modalitate de a suplini deficiențele de energie electrică din sectorul energiei regenerabile.

Cu alte cuvinte, eolianul și solarul nu vor fi suficiente pentru a satisface cerințele și a ține sub control schimbările climatice. Fuziunea ar putea ajuta prin înlocuirea producției actuale de energie din cărbune și gaz natural.


Pub