Premiul pentru medicină 2020, acordat pentru descoperirea virusului hepatitei C. Cine sunt câștigătorii

Cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2020 pentru descoperirea virusului hepatitei C, conform anunţului făcut de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, scrie Agerpres.

Foto: agerpres.ro

În 2019, prestigioasa distincție a fost acordată cercetătorilor William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza „pentru descoperirile lor despre cum celulele percep şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului din mediu”.

Laureaţii Nobel din 2018 pentru Fiziologie sau Medicină au fost James P. Allison (profesor la University of Texas MD Anderson Cancer Center) şi Tasuku Honjo (profesor la Universitatea Kyoto) pentru descoperirea unei terapii împotriva cancerului prin inhibarea reglării negative a sistemului imunitar.

În 2018, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat pentru descoperirile făcute de Jeffrey C. Hall, Michael Risbash și Mihael W. Young în controlarea mecanismelor moleculare ale ritmului circadian.

221 laureaţi până în prezent

Decernat pentru prima dată în 1901, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost conferit de 110 ori, până în 2018, către 218 laureaţi. În anii 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 şi 1942 acest prestigios premiu nu a fost acordat.

Potrivit statutului Fundaţiei Nobel, acest premiu nu este acordat în anul în care nici una dintre lucrările nominalizate şi luate în considerare nu este de natură să aducă beneficii umanităţii. Totodată, numele nominalizaţilor şi alte informaţii despre aceştia sau despre procesul de selecţie nu pot fi făcute publice timp de 50 de ani.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Cel mai tânăr laureat de până acum a fost medicul canadian Frederick G. Banting considerat, împreună cu fiziologul american Charles Best, ca descoperitor al insulinei, şi care avea 32 de ani când a primit Nobelul pentru Medicină, în anul 1923.

Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Medicină a fost Peyton Rous, care avea 87 de ani, în 1996, când a fost distins pentru descoperirile făcute în domeniul oncovirusurilor.

Premiile Nobel 2020 vin cu recompense financiare mai mari

Pe lângă prestigioasa medalie din aur, laureatul va primi din acest an un premiu în bani mai mare, respectiv 10 milioane de coroane suedeze (955.000 de euro). Până anul trecut premiile Nobel au fost în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproape 830.000 de euro). „Decizia a fost luată întrucât costurile noastre şi capitalul nostru se află într-o relaţie stabilă, într-o situaţie complet diferită faţă de cele din trecut”, a explicat Lars Heikensten, directorul Fundaţiei Nobel, decizia de majorare a premiilor.

Sezonul Nobel 2020 va continua marţi (6 octombrie), cu premiul Nobel pentru Fizică, iar miercuri (7 octombrie) va fi decernat premiul Nobel pentru Chimie. Joi (8 octombrie) va fi decernat Premiul Nobel pentru literatură, iar vineri (9 octombrie) va fi anunţat Nobelul pentru Pace. Sezonul premiilor Nobel 2020 se va încheia luni, 12 octombrie, cu decernarea celui pentru Economie.


Pub