În acest an „MARELE PREMIU pentru merite deosebite în domeniul vinificației 2020” a mers la vinăria RADACINI Wines. Prin ce s-a evidențiat producătorul de vin?

„Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vinificației 2020", decernat anual de Guvern și ONVV în cadrul Zilei Vinului, a fost oferit vinăriei RADACINI Wines. Premiul se conferă pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, propagarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională, precum şi pentru contribuția la dezvoltarea turismului vitivinicol moldovenesc.

Foto: RADACINI Wines

Dat fiind faptul că vinăria RADACINI Wines este câștigătoarea Marelui Premiu, aceasta și-a asumat responsabilitatea și pentru găzduirea ceremoniei de deschidere a celei de-a 19-a ediții a Zilei Vinului din acest an. La eveniment au fost prezenți oficiali ai țării, precum Prim Ministrul Ion Chicu, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, dar și reprezentanții mai multor vinării din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului de decernare a premiilor, Premierul Ion Chicu a venit cu o adresare către vinificatori: „Voi sunteți adevărații patrioți pentru că promovați buna imagine a Republicii Moldova în întreaga lume. Guvernul susține această ramură importantă a sectorului agricol, întrucât vinul este și rămâne cartea de vizită a Republicii Moldova. În politica bugetar-fiscală pentru 2021, Guvernul vine cu un set de măsuri pentru susținerea întregului sector agro-industrial, prin subvenționarea investițiilor, diminuarea taxelor și aplicarea măsurilor necesare pentru extinderea exportului”, a declarat Ion Chicu.

RADACINI Wines / Sursa:RADACINI Wines

Potrivit lui Vasile Luca, directorul general al vinăriei RADACINI Wines - câștigătoare a premiului mare din acest an, meritul este al întregii echipe: „Meritul este unul comun. Nici una dintre realizările noastre nu ar fi fost posibilă fără ajutorul unei echipe unite. În acest context, doresc să le mulțumesc tuturor colegilor care au contribuit la realizarea vinurilor RADACINI”. Vasile Luca a mai menționat că aportul fiecăruia este deosebit de valoros, iar fiecare department are un rol important – acela de face ca vinăria să prospere ca un tot întreg și să ofere vinuri de înaltă calitate.

Ziua Naţională a Vinului este un eveniment care promovează cultura de consum a vinului în Republica Moldova de 19 ani. Genericul din 2020 a fost „Eu deVIN sărbătoare”.

RADACINI Wines / Sursa:RADACINI Wines

Despre vinăria RADACINI Wines

RADACINI Wines a fost fondată în 2011, iar în prezent deține propriile sale podgorii, locații de producție și materii prime.

Podgoriile proprii sunt situate în 3 zone viticole - Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian, pe o suprafață totală de 800 de hectare. Compania înființează noi plantații de viță-de-vie în fiecare an, acordând o atenție specială cultivării soiurilor autohtone de struguri. Podgoriile principale se găsesc în s. Budăi, raionul Telenești, s. Recea din raionul Strășeni, Peresecina, raionul Orhei, în Cimișlia și în satul Albota din raionul Taraclia. Noua cramă, cu sediul în or. Cricova, a fost dată în exploatare în 2019 și este dotată cu echipament de ultimă generație și un laborator ultramodern. Capacitatea totală de producție a cramei este de 5.5 milioane de litri de vinuri liniștite și vinuri spumante.

RADACINI Wines / Sursa:RADACINI Wines

Indicatori de performanță

Indicatorii de performanță ai vinăriei Radacini Wines, pentru perioada 2019-2020, sunt: investiţiile în dotarea tehnică a întreprinderii în anul 2019 în valoare de 102.2 milioane de lei. Suprafaţa plantaţiilor viticole înfiinţate de întreprindere în ultimii 5 ani, inclusiv în 2020, fiind de 131 ha. Pe de altă parte, suprafaţa plantaţiilor viticole înfiinţate pentru producerea vinurilor cu IGP este de 103 ha. Totodată, este important de menționat că vinurile Radacini corespund sistemului de calitate și siguranță a alimentelor, iar asta o confirmă certificatul de tip ISO 22000:2018 din 10.06.2020. Mărimea fondului de promovare a întreprinderii în anul 2019 a fost de 3,2 milioane de lei, iar numărul de medalii obținute în perioada octombrie 2019 - septembrie 2020 la concursuri internaționale este 20. Lipsa datoriilor restante la plățile în bugetul de stat au fost un alt factor ce a contribuit la eligibilitatea vinăriei în concursul “Marele Premiu pentru merite deosebite în vinificație 2020”. Iar, un alt criteriu semnificativ de eligibilitate ține și de cifra de export a vinăriei, care poziționează RADACINI Wines pe primele locuri în topul exportatorilor de vin de la noi din țară.


// console.log('no ads situation')