Edilul capitalei, Ion Ceban, participă la Forumul ONU al Primarilor de la Geneva. Ce subiecte urmează a fi discutate

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, efectuează, în aceste zile, o vizită de lucru la Geneva, pentru a participa la Forumul ONU al Primarilor (liderilor de orașe), organizat de Comisia Economică Europeană a ONU (UNECE).

Foto: Facebook/ Ion Ceban

Forumul, organizat de Departamentul Unitatea de Dezvoltare Urbană, Locuință și Gestionarea Terenurilor din cadrul UNECE, va avea loc mâine, la Palatul Națiunilor Unite din Geneva. Acesta va reuni primari din orașele mari din Europa, America de Nord, Asia Centrală și Caucaz și se vor discuta acțiunile necesare și consolidarea pregătirii și răspunsului APL la situații de urgență și impactul dezastrelor precum și al schimbărilor climatice. Se va vorbi despre crearea parteneriatelor dintre orașe pentru eforturi comune de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Subiecte propuse spre discuții: - Răspunsuri locale la pandemia Covid-19, - Acțiuni ale orașelor pentru adaptare, atenuare și răspuns la efectele schimbărilor climatice, - Răspunsuri locale la pericolele și calamități naturale, - Strategii de reziliență pe termen mediu și lung în orașe, inclusiv, revenirea post-Covid.

La sfârșitul forumului va fi adoptată Declarația primarilor de la Geneva.

Ion Ceban a anunțat că în cadrul vizitei va avea mai multe întrevederi. Astăzi, primarul general s-a văzut cu coordonatorul de proiect Global Smart City Partnership Program Urban, Disaster Risk Management, Resilience & Land, Andrei Iatsenia, reprezentanții Băncii Mondiale și ambasadorul R. Moldova la Geneva, Tatiana Molcean. Discuțiile s-au axat pe demersul expediat către oficiul Băncii Mondiale din R. Moldova, urmare a mai multor ședințe avute între reprezentanții Primăriei Chișinău și cei ai Băncii Mondiale.

În cadrul demersului au fost enumerate solicitările de asistență tehnică cu privire la dezvoltare transportului urban din Chișinău. În baza demersului și informației transmise, consultanții Băncii Mondiale au aplicat la Programul „Global Smart City Partnership”, iar pe 24 iulie, aplicația a fost acceptată.

În cadrul acestui program, experții Băncii Mondiale și reprezentanți din cadrul mai multor companii din Elveția urmează să acorde asistență tehnică municipalității în domeniul transportului și infrastructurii.

La fel, s-a discutat despre alte proiecte de infrastructură, precum și despre acțiunile deja realizate de către Primăria Chișinău, inclusiv cele cu privire la aplicarea la mai multe proiecte internaționale de dezvoltare a municipalității pe toate domeniile de infrastructură.


Pub