Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Proteste violente în Kârgâstan,…

VIDEO Proteste violente în Kârgâstan, după ce au fost făcute publice rezultatele alegerilor parlamentare

În capitala Kârgâzstanului, Bișkek, sute de persoane își exprimă dezacordul față de rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare. Partidele de opoziție dar si simpatizanți au organizat un protest în centrul orașului. Forțele de securitate au folosit deja gaze lacrimogene și grenade de asomare pentru a dispersa protestatarii, scrie mediazona.ca.

Pe 5 octombrie, a doua zi după alegerile parlamentare din Kârgâzstan, partidele de opoziție au organizat un protest pe piața Ala-Too din Bișkek, precum și în orașele Naryn și Talas.

Participanții la miting s-au opus rezultatelor preliminare ale votului, potrivit cărora majoritatea voturilor au fost primite de partidul pro-guvernamental Birimdik și Mekenim Kârgâzstan, care este asociat cu clanul Matraimov.

După miting, protestatarii au încercat să pătrundă în Casa Albă, folosind gaze lacrimogene, grenade de asomare și gloanțe de cauciuc împotriva lor. Printre forțele de securitate și protestatari sunt răniți.

Protestatarii consideră alegerile ilegale din cauza numeroaselor încălcări: luarea de mită a alegătorilor, utilizarea resurselor administrative etc.