5 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 322 cazuri noi de infectare și nouă decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

În țară a ajuns primul lot de 20 ventilatoare procurate în cadrul proiectului BM „Răspuns de urgență la COVID-19 în R.Moldova”

  • Astăzi au ajuns în țară primul lot de 20 ventilatoare procurate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” și vor fi distribuite instituțiilor medico- sanitare din țară, care au secție de terapie intensivă, a anunțatministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăvenu. Potrivitei, de asemenea, în instituții vor fi distribuite și 400 de infuzomate, 200 de monitoare pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienților și 42 de electrocardiografe, procurate la fel în cadrul proiectului. Dispozitivele medicale sunt extrem de necesare la această etapă, pentru consolidarea instituțiilor spitalicești în lupta cu pandemia.„ Totodată, suntem în proces de evaluare și identificare a 300 de paturi suplimentare în instituțiile medico-sanitare municipale, pentru a face față numărului de pacienți infectați cu COVID-19. Identificăm soluții pentru a suplimenta paturile și la Spitalul Clinic al MSMPS, dar și la Dispensarul Republican de Narcologie”, a mai spus ministra.

Fosta ministră a Sănătății: Gata. Locuri în spitale nu mai sunt

  • „Gata. Locuri în spitale nu mai sunt. Centrul COVID confirmă boala și trimite acasă. Nu mai contează vârsta, comorbiditățile, nimic. Acasă. Selecție naturală în Moldova, la care s-a ajuns datorită autorităților. Îmi închipui situația medicilor care trebuie să ia aceste decizii – cine în spital, cine acasă. Nu mă refer la cazurile ușoare. Mă refer la cele care trebuie tratate doar în spital”, scrie pe Facebook fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco. Jurnal.md a sunat la Ștefan Vodă, unde Anatolie Gorilă, director adjunct al spitalului raional din Ștefan Vodă a informat că, în cadrul secției pentru bolnavii de COVID-19, au 16 locuri. Toate sunt ocupate. La fel sunt ocupate și locurile din secția de reanimare și triere. În spitalul din Ialoveni sunt două secții pentru pacienții cu coronavirus, iar la momentul actual aici se tratează 64 de pacienți. Directorul instituției, Dinu Șargu, a declarat pentru Radio Chișinău că în ultima saptămână, numărul pacienților internați s-a dublat. Potrivit lui, transportul public aglomerat este una din principalele surse de infecție cu COVID. Și în spitalul din Călărași, practic, nu există paturi libere. Din cele 20 de locuri, 19 – sunt ocupate.

Autoritățile de sănătate din Chișinău se pregătesc să suplimenteze numărul de paturi

  • Situația epidemiologică privind infecția cu COVID-19, în Capitală este în continuare îngrijorătoare, spun autoritățile locale, iar pronosticurile nu sunt din cele mai favorabile. În instituțiile medicale municipale sunt internate 786 de persoane, dintre care 714 sunt confirmate și 72 suspecte. Libere mai sunt 141 de paturi. Totuși, autoritățile se gândesc să suplimenteze numărul de paturi pentru o eventuală creștere a cazurilor confirmate, scrie Sanatateinfo.md. Până astăzi, în Moldova au fost înregistrate 56.579 de cazuri de COVID-19, dintre care 24 870 în Capitală.

Ala Tocarciuc: „Să porți măști, să te speli pe mâini este mai ieftin și mai convenabil decât să stai pe un pat înconjurat de costume spațiale”

  • Ala Tocarciuc, expertă în sănătate publică, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care atenționează încă o dată despre respectarea măsurilor anti-COVID. „ Să porți măști, clase aerisite, să te speli pe mâini este mai ieftin și mai convenabil decât să stai pe un pat înconjurat de costume spațiale și paie. Și nu-i ascultă pe cei care spun că e apocalipsa. Încă nu e el. Este doar o pandemie de care te poți proteja cu o simplă masca cu trei straturi! Și acest lucru este deja bun”, scrie experta. După ce săptămâna trecută au fost înregistrate mai multe antic-recorduri privind numărul de infectări, Ala Tocarciuc scrie „ săptămâna aceasta cineva a crezut că vom fi primii din lume cu imunitate colectivă. Să nu fim noi primii! Virusul are o perioadă de incubație, iar până la Paștele următor, poate jumătate dintre noi se îmbolnăvesc. Si pana la Paste 2022 poate ne imbolnavim. Sau cineva se va vaccina. Este important să înțelegem că învingerea virusului într-o țară nu este suficientă! Și este imposibil cu deschiderea curentă”.

Cristina Lesnic: Pandemia de COVID-19 a scos în evidență noi realități în reglementarea conflictului transnistrean

  • „Pandemia a schimbat multe aspecte în problema transnistreană și în relația Chișinău – Tiraspol și a scos în evidență priorități noi, una dintre acestea fiind respectarea drepturilor omului. Chișinăul a avut o abordare pro-activă în această perioadă, depunând eforturi pentru a asigura respectarea drepturilor celor 320 de mii de cetățeni documentați și a celor peste 18 mii care dețin poliță de asigurare medicală și sunt arondați la instituții medicale de pe malul drept al Nistrului, angajaților din sistemul de sănătate, precum și altor categorii de persoane”, a declarat viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Potrivit Biroului politici de Reintegrare, Chișinăul a introdus o procedură simplificată pentru importul în regiunea transnistreană a medicamentelor și produselor alimentare, a solicitat asistența Organizației Mondiale a Sănătății în vederea îmbunătățirii accesului la servicii medicale pentru populația din stânga Nistrului, a fost oferită asistență metodologică și chiar testarea populației la noul coronavirus, etc. Angajații Biroului politici de reintegrare au fost în contact permanent cu administrația publică locală din Zona de Securitate, inclusiv prin vizite regulate în teren. În același timp, Tiraspolul s-a autoizolat, introducând posturi ilegale de control în Zona de Securitate și încălcând drepturile omului. De asemenea, s-au întețit cazurile individuale de încălcare a dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.