Trei știri bune din Moldova: adopții cu muzică la Bălți, Europe Café la Chișinău și două tone de miere donate grădinițelor din Găgăuzia

„Deșteaptă, frumoasă, fără partid și necăsătorită”. Cum tinere din Bălți au inițiat o acțiune: „Dau pisica în mâini bune”

Mai multe tinere din orașul Bălți au găsit o metodă inventivă de a convinge oamenii să adopte pisici fără adăpost. Înarmate cu o chitară și pancarte, prietenele atrag atenția trecătorilor și încearcă să-i convingă să le ofere un cămin animalelor care au fost abandonate sau găsite pe stradă. „Este o pisică ca panda”,  spune cu zâmbet Elena, arătând spre o pisică neagră cu pete albe. „Este foarte jucăușă. eu am una ca aceasta”, povestește ea.

„Iată Roșcatul care aduce fericire. Vorbește în trei limbi, face masaj și toarce”, arată ea spre o pisică roșcată, care se agita alături. „Deșteaptă, frumoasă, fără partid și necăsătorită”, scrie Elena pe contul său de Facebook cu imaginea pisicii roșcate. „Prietenele mele din Bălți au grijă ca pisicile din stradă să-și găsească o casă cu oameni iubitori. Și le caută ele adăpost uite așa. Eu mă uit la ele și învăț să fiu mai păsătoare, mai sinceră și iubitoare, încep să cred într-o lume mai bună aici, dacă începem de la noi, cu pași mici”, scrie pe Facebook una dintre prietenele activistelor din Bălți.

Europe Café, primul Centru de Informare al Uniunii Europene în Chișinău

La Chișinău a fost inaugurat, deocamdată în versiune online, Europe Café, primul Centru de Informare al Uniunii Europene în Chișinău. Europe Café își propune să devină un loc de conexiune pentru comunicarea și vizibilitatea Uniunii Europene la Chișinău, oferind publicului diverse informații despre UE și cooperarea cu Republica Moldova. Europe Café a fost concepută ca un centru de comunicare și de informare, unde toți cei interesați vor putea să afle mai multe despre Uniunea Europeană și Statele Membre, despre istoria și cultura lor, precum și despre asistența oferită Republicii Moldova, prin programe și proiecte ale Uniunii Europene și țărilor membre UE, care împreună acționează ca „Echipa Europa”.

Un apicultor din Copceac a donat două tone de miere grădinițelor din Găgăuzia

Apicultorul Igor Ganea, proprietarul unei prisăci din satul Copceac, raionul Ceadâr-Lunga, a donat două tone de miere Departamentului educație din Găgăuzia, care vor ajunge la grădinițele din regiune. „Am alocat două tone de miere de înaltă calitate obținută de pe câmpurile noastre. Am prelucrat noi înșine această miere. Este un produs obținut în totalitate în regiunea noastră”, a spus Radion Ceban, administratorul companiei, pentru presa locală. Compania își propune ca în următorii 3-5 ani să asigure grădinițele din Găgăuzia cu miere pe toată perioada rece a anului. Stupina din satul Copceac are peste 1.000 de familii de albine, în anul acesta a obținut 10 tone de miere, dintre care două au fost donate. În Găgăuzia funcționează 57 de grădinițe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.