15:29:47 29.03.2024
Stiri

Zeci de porci domestici și sute de mistreți, depistați cu PESTĂ PORCINĂ de la începutul anului: Ultimul focar, înregistrat acum câteva zile într-o gospodărie din raionul Glodeni

Actualitate 05.10.2020 10:22 Vizualizări1982 Autor: Ziarul National
Zeci de porci domestici și sute de mistreți, depistați cu PESTĂ PORCINĂ de la începutul anului: Ultimul focar, înregistrat acum câteva zile într-o gospodărie din raionul Glodeni ANSA


Sute de cadavre ale mistreților infectați cu pestă porcină africană și zeci de porci din gopspodării sacrificați din aceeași cauză de la începutul anului curent.

Datele Agnției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) arată că, pe parcursul anului 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate în total șapte focare de pestă porcină africană. Trei dintre acestea au vizat porci domestici, în total fiind afectați 64 de porci.

Totodată, specialiștii au depistat 169 de cadavre de mistreți infectați cu pestă porcină africană în patru focare.

Ultimul focar a fost înregistrat pe 1 octombrie curent la porci domestici dintr-o gospodărie din localitatea Iabloana, raionul Glodeni, unde erau întreținuți șase porci.

ANSA solicită proprietarilor de porci să informeze urgent autoritățile în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

„Atenționăm proprietarii de porci să nu utilizeze în hrănirea acestora cereale recent recoltate, acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltare, iar iarba, fânul - doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. La fel, nu se admite hrănirea porcilor cu resturi culinare ce conțin carne de porc sau mistreț, care la fel pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane”, cităm dintr-un comunicat de presă al ANSA.

De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine pentru a le aduce în Republica Moldova, fiindcă acestea vor fi confiscate și distruse la vamă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md