03:08:03 24.04.2024
Stiri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instalat a 35-a stație de tip miniAWS pin intermediul cărora colectează date de pe întreg teritoriul R. Moldova

Actualitate 05.10.2020 11:27 Vizualizări1600 Autor: Ziarul National
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instalat a 35-a stație de tip miniAWS pin intermediul cărora colectează date de pe întreg teritoriul R. Moldova SHS


Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a instalat o nouă stație meteorologică de tip miniAWS (Automated Weather Stations), a 35-a la număr din rețeaua de stații de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Ultima stație meteorologică de tip miniAWS a fost inaugurată, la finele săptămânii trecute, pe teritoriului Universității de Stat din Tiraspol (UST), cu ocazia marcării a 90 de ani de la înființarea acestei instituții de învățământ superior.

Astfel, studenții Facultății Geografie din cadrul acestei universități vor avea posibilitatea să facă cercetări aplicative și științifice chiar în curtea instituției.

„Aceasta stație, potrivit nivelului de performanță, este conformă celor mai noi tehnologii specifice domeniului și operează cu patru parametri: temperatură, umiditate, temperatura solului, cantitatea precipitațiilor atmosferice. Prin intermediul stației automatizate, studenții Facultății de Geografie au posibilitatea să se informeze, din prima sursă, cu datele primare privind condițiile climaterice din 2 în 2 ore în decursul întregii perioade de observații. Stația este conectată la Sistemul Informațional Hidrometeorologic de Stat, care cuprinde 35 de stații meteorologice automatizate (miniAWS) și altele 14 stații meteorologice complexe, având potențial analitico-informațional de ultimă generație”, a declarat Mihail Grigoraș.

Instalarea acestei stații a fost posibilă grație proiectului „Managementul dezastrelor și riscurilor climatice în Moldova”, implementat de Banca Mondială în cooperare cu Asociaţia Internaţională de Dezvoltare, în cadrul căruia au fost procurate instalațiile. Acestea permit colectarea unui set mai mare de date meteorologice și influențează calitatea serviciilor prestate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md