Cauți covoare perfecte pentru casa ta? Află cum să alegi un covor de calitate și cum poți să-l întreții în condiții casnice

covoare

Pentru nomazii estici, locul unde se așternea covorul era numit casă. Indiferent de tendințele și deciziile moderne de design, covoarele rămân a fi un atribut al confortului și al căldurii oricărei locuințe chiar și astăzi. Dar, în pofida diversității de modele existente la moment, cum să alegi unul de calitate și potrivit interiorului? Și ce măsuri să întreprinzi ca să-și păstreze aspectul în timp?

Cum determini calitatea unui covor?

Pentru a determina calitatea unui covor trebuie să te uiți… la partea din dos. Prezența unei țesături dense este un indicator al rezistenței și faptului că va fi ușor de întreținut. În cazul în care ai îndoit marginea și ai observat că printre fire se vede baza carpetei, atunci densitatea este una redusă.

Materialul din care este fabricat covorul, la fel, ne vorbește multe despre calitatea acestuia. Lâna păstrează bine căldura și absoarbe umiditatea, iar picioarele se vor simți bine pe o astfel de suprafață. Dar aceasta este predispusă să prindă mucegai și să atragă molii, astfel, înainte de procurare, ar fi bine să te interesezi dacă a fost aplicat un tratament împotriva lor. Iar pentru a fi sigur că este fabricat din lână, ridică o bucată de puf de pe suprafață și dă-i foc. Trebuie să miroase a păr ars.

Covoarele fabricate din materiale sintetice nu sunt atât de rezistente în timp și își pierd rapid aspectul, dar rămân o soluție bună pentru persoanele alergice. Cele din mătase au un aspect deosebit, au o durată lungă de viață și își schimbă coloritul în funcție de unghiul din care privești, însă sunt greu de întreținut.

Totodată, tipul covorului trebuie ales în corespondență cu spațiul unde se va afla. De exemplu, covoarele pufoase sunt alegerea perfectă pentru dormitoare, deoarece absorb la maximum zgomotele și sunt plăcute la atingere. Pe când pentru odaia copiilor sau pentru sufragerie recomandăm să optezi pentru cele cu firul scurt; ele nu adună atât de ușor gunoiul și nu rămân urme de la mobilă. Mai multe modele și tipuri poți consulta la magazinul de covoare din Chișinău Elite Carpet. Aici vei descoperi colecții de covoare turcești de înaltă calitate și cu design modern, printre care și unul potrivit casei tale.

Cum întreții un covor?

Pentru a evita murdărirea rapidă a covorului, trebuie să-l întreții corect, să-l cureți în mod regulat. Acesta trebuie aspirat cel puțin o dată pe săptămână, atât pe partea exterioară, cât și în partea interioară. Totodată, este binevenită și vechea metodă de a scoate covoarele afară pentru a fi scuturate.

Per general, curățarea umedă a covoarelor nu este recomandată. Dacă totuși ai decis să utilizezi detergentul în condiții casnice, atunci este cazul să nu folosești o perie dură și să nu faci mișcări excesiv de bruște. Cel puțin o dată în an, covorul are nevoie de o curățare profundă, efectuată de către specialiști. După utilizarea periilor turbo și a reactivilor uscați, covorul tău va arăta ca nou.

Când se întâmplă să apară o pată pe covor, șterge-l mai întâi cu un șervețel umed și abia apoi folosește produse precum amoniac, esență de oțet cu apă sau șampon pentru covor.

Covorul este elementul central din orice odaie. Prin urmare acesta trebuie să arate bine, calitativ și să fie întreținut corespunzător. Nu uita, că nu există soluții chimice universale pentru îngrijire. Verifică inițial compatibilitatea cu materialul din care este fabricat pentru a nu-i deteriora coloritul și țesătura. Cu puțină atenție și grijă, va face parte din designul interior ani buni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente