‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii, singuri în fața datoriilor și creditelor: „Suntem aproape în faliment”

Fermierii, singuri în fața datoriilor și creditelor: „Suntem aproape în faliment”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Valul de probleme cu care se confruntă fermierii în acest sezon ia amploare, iar o bună parte din aceștia nu știu cum să facă față.

Având datorii neachitate companiilor de inputuri, dar și credite la bănci, o bună parte din agricultorii afectați de secetă spun că vor fi nevoiți să plece peste hotare, pentru a le achita, ori altă soluții la moment nu văd.

O parte din fermierii care au semnate contracte cu băncile și companiile de inputuri, susțin că nu au avut stipulate în contracte situații de Impediment justificator de neexecutare a obligației (Forță Majoră), astfel, nu au nicio șansă să obțină avizul și un termen mai lung în care să-și achite datoriile.

„Am 800 de hectare afectate, am mers să obțin certificatul de Forță Majoră (Avizul de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligației), însă mi s-a spus că acesta poate fi oferit doar în condițiile în care în contractul stabilit cu băncile sau companiile de inputuri este menționat acest lucru. Nu l-am mai putut obține. Noi înțelegem companiile distribuitoare, ele tot au obligațiuni pe care trebuie să le respecte față de alte companii, dar cred că cel puțin sectorul bancar ar putea fi mai flexibil”, a menționat pentru Agrobiznes Artur Cebanaș, fermier.

Același lucru ne-a fost confirmat și de alți fermieri.

Potrivit lor, câteva bănci comerciale din țară refuză reeșalonarea creditelor, astfel, aceștia vor fi nevoiți să meargă, în curând, în instanța de judecată.

„Sunt bănci care au mers în întâmpinarea fermierilor, au acceptat să ofere acest termen, care este absolut necesar. Acestea înțeleg, noi, având doar datorii, nu avem cu ce începe campania de semănat, de aceea și acordă unele facilități în speranța că la anul va fi mai bine. Alte instituții, au refuzat absolut orice solicitare. Același lucru se întâmplă și în cazul companiilor de inputuri: unele mai flexibile, iar cu altele fermierii vor avea procese de judecată”, ne-a spus Gheorghe Mațcu, fermier, Şef Serviciu agricultură şi alimentaţie, Basarabeasca.

Agrobiznes a discutat cu mai mulți fermieri din țară. Spre regret, o bună parte din cei ce practică agricultura în zona de centru sau sud a țării și au fost afectați de secetă ne-au anunțat că, probabil, vor intra în faliment în timpul apropiat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›